Membrii fondatori ai ARIR sunt: Bursa de Valori București, Alro, Franklin Templeton Management, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Șerban, Cosmin Răduță şi Tony Romani.

„Implementarea celor mai bune practici de IR înseamnă creșterea transparenței companiilor listate prin îmbunătățirea tehnicilor de comunicare cu investitorii, utilizarea de noi instrumente și inovare în domeniu. Toate acestea sunt atribute cuantificate de către investitori și influențează percepția lor față de emitenți sau potențiali emitenți. Oportunitatea unui astfel de proiect vine în contextul creșterii vizibilității pieței de capital românești pe plan internațional din ultimii ani, recentelor listări ale companiilor private și interacțiunii tot mai frecvente dintre investitori cu companiile locale”, spune președintele ARIR, Daniela Șerban.

Lansarea oficială a ARIR va avea loc în 27 noiembrie, la sediul Bursei de Valori București (BVB). 

„Mă bucur că inițiativei, pe care Bursa de Valori București a susținut-o încă de la început, i s-au alăturat companii listate mari și companii cu potențial de listare, precum și profesioniști în acest domeniu. Îmbunătățirea transparenței companiilor listate răspunde exigențelor investitorilor, fie că vorbim de cei internaționali sau locali, instituționali sau individuali. O mai bună înțelegere a activității operaționale și a strategiei unei companii poate avea impact asupra evaluării acesteia”, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

ARIR, demers susținut de compania de afaceri publice McGuire Woods Consulting și casa de avocatură PeliFilip, se adresează companiilor listate la bursă, care se află în proces de listare sau care emit obligațiuni listate la bursă.

„Suntem încântați să facem parte din această Asociație și considerăm că piața de capital din România avea nevoie de un astfel de demers în vederea promovării bunelor practici din această zonă. Obiectivele asociației se intersectează cu obiectivele TeraPlast SA vizavi de relația cu investitorii. Compania noastră a fost mereu orientată spre consolidarea legăturilor cu investitorii și analiștii, precum și spre îmbunătățirea transparenței companiilor listate. Spre exemplu, suntem trimestrial printre primele companii care publică rezultatele financiare. Imediat după, organizăm teleconferințe cu investitorii pentru a le răspunde eventualelor întrebări și pentru detalierea rezultatelor. Credem în această inițiativă și sperăm ca, în timp, să ni se alăture cât mai mulți jucători de pe piața de capital pentru a împărtăși resurse și know-how în cadrul proiectelor”, a declarat Ioana Birta, directorul financiar al TeraPlast și reprezentantul companiei în această asociație.

 

Prin intermediul asociației, profesioniștii în IR vor contribui la elaborarea și implementarea celor mai bune practici de comunicare cu investitorii, creșterea gradului de transparență a companiilor listate și conformare cu principiile de guvernanța corporativă, cu scopul de a oferi investitorilor și acționarilor elemente esențiale ale unei decizii informate de investire. 

Activitatea Asociației se va concentra pe cinci direcții strategice, cu următoarele obiective:

1.         Evaluare – Măsurarea periodică a percepției investitorilor față de companiile listate;

2.         Prezentare – Îmbunătățirea prezentării companiilor listate;

3.         Reglementare – Monitorizarea cadrului legislativ și susținerea opiniilor membrilor;

4.         Comunicare – Consolidarea legăturilor cu comunitățile de investitori și analiști;

5.         Recunoaștere – Promovarea companiilor care implementează cele mai bune practici.