Și după ce ai fost în vacanță într-o țară mediteraneană pretențiile tale de client bucureștean cresc considerabil. Cred că poti să numeri pe degetele de la o mână restaurantele “de pește” din Capitală. Iar unul dintre ele este La Zavat.
Prin urmare, dacă sunteți amatori de pește și fructe de mare, atunci trebuie să ajungeți la “Taverna pescărească La Zavat”, unde veți mânca bine și la prețuri acceptabile. Restaurantul se află într-o casă mică supraînălțată cu o mansardă din cartierul vechi al Bucurestiului, pe strada Popa Nan. Amenajarea locului este destul de simplă, de bistrou clasic, cu mobilier de lemn masiv și câteva mici decorațiuni plăcute ochiului care te duc cu gândul la o vacanță petrecută la mare. Singurul lucru care se află într-o oarecare disonanță cu decorul acesta simplu este nelipsita plasmă care troneaza pe un perete, destul de evident expusă ca să nu o poți ignora. Însă ambianța este per total una destul de plăcută și dacă volumul televizorului lasă loc muzicii grecești puse mai tot timpul în surdină, ai toate șansele să intri un pic în atmosfera aceea de vacanță pe care o cauți într-o astfel de tavernă.

Meniul este aproape în întregime plin cu specialități grecești, cu mult pește și fructe de mare aduse din Grecia și de pe la noi. Tot ce am gustat acolo mi s-a părut proaspăt și bine gătit. Serviciul a fost fără reproș și am aflat de la câțiva obișnuiți ai locului că în multe seri îi poți întâlni acolo și pe patroni, care stau destul de mult printre clienți, te servesc, și au grijă să nu-ți lipsească nimic. Este genul acela de familiaritate care cred că trebuie să existe într-un astfel de loc și care poate să întregească tabloul de tavernă veritabilă, cum întâlnești la tot pasul în vacanțele din Grecia. Restaurantul este mai tot timpul plin și vezi acolo clienți de toate vârstele. Prețurile mi s-au părut destul de rezonabile, ba chiar neobișnuit de mici pentru un loc din București care, cel puțin teoretic, face toate eforturile să-ți servească permanent pește proaspăt.

O altă supriză plăcută a fost lista de vinuri, gândită pentru orice buget și cu titluri destul de bine alese. Taverna La Zavat mi se pare locul potrivit pentru o ieșire cu prietenii într-o seară din timpul săptămânii și, mai ales pentru iubitorii de pește, un loc bun pentru reuniuni sau petreceri private.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La Zavat îți poți începe masa cu câteva meze pregătite foarte bine: tzatziki (10 lei), tahini (12 lei), salată de ardei copți cu iaurt (10 lei) și haloumi (13 lei). Sau cu o ciorbă de pește marinărească (12 lei). La felul principal poti alege un crap prăjit sau în saramură (19 lei), un file de șalău la grătar (25 de lei), sepie cu ceapă în sos de vin (31 de lei) sau coadă de homar cu sos roșu și parmezan (30 de lei). La desert vă recomandăm cataif (15 lei) sau yaniotico (15 lei). 

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

La Zavat
Popa Nan nr. 16
021.252.29.56, 0766.526.791
www.taverna-lazavat.ro