Managerii fondurilor de private equity întrevăd un an 2008 cu construcţiile şi retailul în prim-plan.
După doi ani în care fondurile de private equity au avut exit-uri de multe sute de milioane de euro, 2007 a adus modificări radicale. Aşteptările pentru 2008 întrevăd mai mult cumpărări de companii decât vânzări.

Pentru piaţa de private equity, anul 2007 a fost caracterizat mai degrabă de intrarea unor jucători noi, cum ar fi divizia de private equity a Cisco (în parteneriat cu 3TS, care activa deja în România) sau Accession Mezzanine Capital, decât de tranzacţii spectaculoase. Sectoarele de interes au gravitat, în continuare, în jurul imobiliarelor şi consumului.

Aşteptările managerilor de fond arată că, în privinţa domeniilor de care pot oferi randamente bune, anul 2008 va fi asemănător.

83-9678-20_cristiannacu_52.jpg„Pentru noi 2007 nu a fost un an grozav, dar nici prea rău. Am avut un exit foarte bun dar nu am reuşit să finalizăm niciuna dintre investiţiile pe care ni le-am propus“, spune Cristian Nacu, vicepreşedinte Enterprise Investors. „Cred că 2008 nu va fi foarte diferit faţă de 2007; investiţiile de private equity vor merge tot în aceleaşi direcţii construcţii şi tot ce ţine de consum, eventual servicii financiare de nişă“, anticipează el.
Construcţiile şi retailul sunt văzute de aproape toată lumea ca fiind cărţi câştigătoare în 2008, după ce şi în 2007 au adus satisfacţii mai mari decât alte domenii.

„Anul 2007 a fost bun în special în sectorul materialelor de construcţii, unde noi deţinem deja două companii, Ceramica şi Düfa. Sincer, nu am prea văzut creşteri la fel de mari în toate sectoarele. Sperăm ca în 2008 şi alte segmente de piaţă să recupereze şi să avem rate de creştere la fel de mari şi în retail şi FMCG, de exemplu“, afirmă Emma Popa-Radu, director de investiţii pentru România al Advent International.

Tot mai mulţi bani iau calea României

Un alt aspect important l-au reprezentat sumele mari atrase de administratori de fond aflaţi deja pe piaţa din România, dovadă a atractivităţii în creştere manifestate de economia autohtonă. Un exemplu este cel al AIG New Europe Fund 2, care a atras peste 500 de milioane de euro pentru Europa Centrală şi de Est, o parte din bani fiind deja investiţi în România. De asemenea, se întrevede şi o premieră pentru România. Fondul de private equity STK Emergent este pe cale să se listeze la Bursă, folosind acest mecanism pentru a se finanţa.
Atractivitatea economiei româneşti şi, implicit, a companiilor care o compun este evidentă şi dacă ne gândim la creşterea ponderii pe care o au sumele alocate investiţiilor în România în cadrul fondurilor regionale. Mai mult, chiar şi fondurile administrate de companii autohtone încep să atragă un număr important de investitori instituţionali străini, în cadrul proceselor de fund raising.

Vor avea însă aceste fonduri în ce să învestească zecile sau sutele de milioane de euro atrase? „Sperăm ca şi 2008 să fie un an la fel de bun ca şi 2007; ne aşteptăm anul viitor la o stabilizare a multiplilor, care au ajuns destul de mari. De aceea e destul de greu de previzionat cum va evolua piaţa din punctul de vedere al randamentelor“, spune Radu Bugică, director Sigma Bleyzer. „Domeniile atractive vor fi tot materialele de construcţii şi retailul, dar cred că vor apărea şi investiţii în sănătate. Din păcate – şi aici ar fi aprecierea ceva mai conservatoare pe care o fac asupra pieţei – aşteptările fondurilor de investiţii se vor întâlni tot mai rar cu cele ale antreprenorilor. Ceea ce nu va împiedica însă alte fonduri de investiţii să intre pe piaţă, fie ele străine sau constituite în România“, este de părere directorul Sigma Bleyzer.

«Sperăm ca în 2008 să avem rate de creştere mari şi în retail şi FMCG»
Emma Popa-Radu, director de investiţii, Advent International

«Investiţiile de private equity vor merge tot în aceleaşi direcţii, construcţii şi tot ce ţine de consum, eventual servicii financiare de nişă»
Cristian Nacu, vicepreşedinte Enterprise Investors

Pariu

523 milioane de euro este suma strânsă de AIG New Europe Fund 2, fond lansat în 2007. Din aceşti bani, se estimează că aproximativ 30% ar putea fi folosiţi în România, o primă investiţie fiind în Digital Cable Systems.