Purtătorul de cuvânt al Kremlinului respinge zvonurile potrivit cărora Putin ar intenționa să declare în mod oficial război Ucrainei

Așadar, oficialul a respins miercuri, 4 mai, speculațiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Amintim că Rusia celebrează în ziua respectivă victoria Uniunii Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial.

„Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De asemenea, Putin urmează să susţină un discurs la 9 mai şi să supervizeze, în calitate de comandant suprem al armatei ruse, o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova. Citând oficiali americani şi occidentali, CNN a lăsat să se înţeleagă într-un comentariu difuzat la începutul acestei săptămâni că preşedintele Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei la 9 mai, o mişcare care ar permite mobilizarea completă a forţelor de rezervişti în Rusia, în condiţiile în care trupele ruse se pare că se află în impas în Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie în cadrul a ceea ce Moscova numeşte oficial „operaţiune specială militară” pentru „denazificarea” şi „demilitarizarea” acestei ţări, dar Kievul şi Occidentul califică ofensiva rusă un război de agresiune neprovocat, primul de acest gen de pe continentul european după cel de-al doilea război mondial.

Lovitură pentru Rusia

În altă ordine de idei, Comisia Europeană propune o interdicție a Uniunii Europene asupra petrolului rusesc în cadrul ultimului său pachet de sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, a declarat miercuri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

„Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, deci într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și, în același timp, să fim foarte atenți să minimizăm impactul asupra pieței globale. Și acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European, potrivit Politico.