Dmitri Peskov neagă acuzaţiile potrivit cărora Rusia ar fi fost implicat în scurgerea documentelor secrete ale americanilor

Luni, 10 aprilie 2023, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a respins acuzațiile potrivit cărora Guvernul de la Moscova ar fi fost implicat în scurgerea de documente clasificate de la Pentagon.

Acele documente clasificate includ informaţii secrete despre sprijinul acordate de SUA Ucrainei și despre aliaţi-cheie ai SUA. Ele au fost publicate pe reţelele sociale de câteva săptămâni, dar au fost dezvăluite de presa americană abia vineri, 7 aprilie 2023, oficialii americani confirmând autenticitatea unora dintre documentele scurse.

„Tendinţa de a da vina mereu pe Rusia şi de a acuza că orice este din cauza Rusiei a devenit de-acum o boală comună. Faptul că Statele Unite au început de mult timp supravegherea diverşilor şefi de stat, în special a capitalelor europene, a ieşit la suprafaţă în mod repetat şi a provocat situaţii scandaloase.

Prin urmare, acest lucru nu poate fi exclus. Nu avem nici cea mai mică îndoială cu privire la implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite şi a NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina”, a declarat, luni, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Ucraina acuză Rusia că a modificat câteva documente secrete ale Pentagonului

Pe de altă parte, Andrii Iusov, un reprezentant al Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, a acuzat Rusia că a modificat unele dintre documentele secrete ale Pentagonului înainte de a fi publicate pe rețelele sociale.

„În ultimele decenii, cele mai de succes operaţiuni de informaţii ale Rusiei au fost realizate în Photoshop. Pe baza unei analize preliminare a acestor documente, vedem cifre false privind pierderile de ambele părţi. Unele dintre informaţii sunt în mod clar colectate din surse deschise”, a zis Andrii Iusov într-un interviu acordat pentru presa ucraineană.

Potrivit spuselor sale, nevoile armatei Ucrainei au fost „discutate la toate nivelurile” şi „nu este un secret că Ucraina cere avioane, tancuri, muniţii şi alte lucruri”.