„Am solicitat colegilor de la serviciul teritorial Ploiești un raport cu privire la stadiul dosarelor și la aspectele care au fost sesizate ca fiind nelegale”, a spus Kovesi, referindu-se la înregistrările și comentariile apărute în ultimele zile în presă și pe posturile de televiziune.

Ea a afirmat că un raport scris a fost transmis și procurorului general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Șefa DNA a prezentat situația celor care au adus acuzații la adresa instituției.

„Inculpatul Cosma Vlad Alexandru a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, iar Cosma Mircea pentru luare de mită și abuz serviciu. Conform sentinței anunțate la 1 noiembrie 2017, cei doi au fost condamnați Mircea Cosma la 8 ani, Vlad Cosma la 5 ani de închisoare”, a spus Kovesi.

Procesul se află faza procesuală a apelului cu termen 19 februarie 2018.

„Cererile și excepțiile, inclusiv cu privire la administrarea probelor, au fost respinse la procedura de cameră preliminară. Cererile prin care inculpații au spus ca procurorii nu au procedat legal au fost respinse. Deci probele au fost administrate corect”, a afirmat Kovesi, menționând că „suntem acuzați pe nedrept că am falsificat probe”.

Ea a arătat că Vlad Cosma „este martor în 12 dosare penale instrumentate de DNA. Acesta e motivul pentru care este chemat să se prezinte la serviciul teritorial Ploiești. De multe ori acest inculpat s-a prezentat din proprie inițiativă și a formulat denunțuri cu privire la fapte de corupție”.

Laura Codruța Kovesi a făcut referiri la „înregistrări trunchiate, colaje de natură să compromită procurorii”.

„Evident că procurorii nu au cedat, pentru că ei au acționat legal”, a spus șefa DNA.

Întrebată despre o eventuală discuție cu procurorii de la DNA Ploiești în vederea influențării anchetei, Kovesi a declarat: „Nu am avut nicio discuție cu procurorul Negulescu, sau cu procurorul Onea, sau cu Vlad Cosma despre schema de anchetă. Este o speculația care apare în sediul Parchetului Ploiești, într-un moment în care Negulescu nu lucra la DNA, în acel moment eu nu îl cunoșteam”.

Întrebată dacă ia în calcul să demisioneze, șefa DNA a spus că „nu este vorba despre o persoană, este vorba despre asaltul asupra justiției, este vorba despre festivalul inculpaților. Nu am motive să îmi dau demisia”.

Kovesi a negat afirmațiile procurorului Mihaiela Iorga, care a declarat că Laura Codruța Kovesi i-a cerut să deschidă dosar unui politician care, dacă ar fi ajuns permier, ar fi numit-o pe Dana Gârbovan ministrul Justiției. „Nu am discutat niciodată acest subiect cu Mihaiela Iorga”, a spus procurorul șef al DNA.