Într-un articol publicat pentru Project Syndicate, intitulat „Să luptăm contra corupției pentru a revendica sufletul Europei”, liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, susține că UE trebuie să o suțină pe Kovesi în cursa pentru procuror-șef al Parchetului European.

„Laura Codruta Kovesi, fostul șef foarte eficient al biroului anticorupție din România și un candidat la un post similar la nivelul UE, este acum subiectul unei campanii murdare și al unor acuzații false. Cazul său este exemplul perfect de ce Europa are nevoie de mecanisme mai puternice pentru a-și susține valorile”, scrie olandezul.

Liderul european merge mai departe și îi sugerează Comisiei Europene, care îl sprijină pe contracandidatul francez al lui Kovesi, să facă mai mult decât să critice slăbirea statului de drept de către puterea din România. În opinia lui Verhofstadt, trebuie date semnale puternice pentru sprijinirea luptei anticorupție din România, iar un asemenea semnal ar fi chiar susținerea de către toate instituțiile europene a candidaturii lui Kovesi.

„Există speranță că statul de drept va fi reinstaurat și că țara va reveni pe drumul reformei. Însă acest lucru se poate întâmpla doar dacă cetățenii români îi susțin pe cei care luptă contra corupției și a nepotismului. (..) Răspunsul de la restul Uniunii ar trebui să fie, în primul rand, să se alăture Parlamentului European în susținerea candidaturii lui Kovesi pentru a conduce Parchetul Europen, care își va începe activitatea până la sfârșitul anului 2020. Comisia Europeană ar trebui să facă mai multe decât doar să critice guvernul PSD în legătură cu slăbirea statului de drept. Trebuie pusă o adevarată presiune pe autoritățile române (..) Cariera curajoasă și foarte eficientă a lui Kovesi în lupta anticorupție din România a arătat ce poate îndeplini o persoană, având susținerea legii. Uniunea Europeană trebuie să o susțină pe ea și în tot ceea ce ea crede. Lupta contra corupției din România și din alte părți este bătălia pentru sufletul Europei”, spune liderul ALDE.