Președintele PNL, Ludovic Orban susține că România are șanse mari la poziția de procuror șef al Parchetului European.

„PNL continuă bătălia pentru a asigura succesul candidatului român pentru funcţia de procuror şef european. Desemnarea se face de către Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. În ciuda sabotajului guvernului, europarlamentarii PNL au reuşit să convingă majoritatea din Parlamentul European să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi. După alegeri, se va relua procedura de negociere între Parlament şi Consiliu. Cu un parlament proaspăt relegitimat prin vot democratic, forţa sa de negociere va fi mult mai mare în faţa unui Consiliu, care a luat decizia la nivel de reprezentanţi. De asemenea, conjunctura post-alegeri este mai favorabilă. Ţările din est pot să revendice cu mai multă forţă poziţii importante la nivel european. Macron nu prea mai are argumente politice pentru a susţine candidatura franceză”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul liberal apreciază că, pentru ca funcţia de procuror şef european să fie câştigată de România, este nevoie ca Guvernul să înceteze „boicotul”, iar celelalte forţe politice româneşti din PE să vină alături de PNL în acest demers.

„Dacă şi guvernul român îşi încetează boicotul şi dacă şi celelalte forţe politice româneşti din Parlamentul European vin în sprijinul PNL, şansa României de a câştiga poziţia de procuror şef va fi foarte mare”, a mai scris Orban pe Facebook