Ministerul Justiției a acceptat doar 10 procurori din cei 20-30 solicitați de Parchetul European pentru a investiga fraudele cu fonduri europene, transmit surse guvernamentale pentru g4media.ro. Potrivit sursei citate, Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a anunțat printr-o scrisoare trimisă săptămâna trecută Ministerului Justiției că respinge această ofertă, în contextul în care România este fruntașă în privința fraudelor cu fonduri europene.

”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției în comunicatul citat.

De asemenea, în cursul săptămânii trecute, lider al Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, îi recomanda ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să trimită de urgenţă la Oficiul Procurorului Public European (EPPO) numărul de procurori solicitat de Laura Codruţa Kovesi. Precizările au fost făcute după ce, conform lui Dacian Cioloş, în raportul pe 2019 al OLAF România se află pe primul loc la investigaţii şi recomandări primite.

„Conform OLAF, suntem, ca ţară, pe primul loc în 2019 la investigaţii şi recomandări primite. La fel de îngrijorător e şi faptul că, din 2015 până la finalul lui 2019, suntem pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude şi nereguli legate de fondurile structurale şi tot pe locul doi, după Ungaria, în ceea ce priveşte investigaţiile din care au rezultat recomandări. Practic, noi şi Ungaria împărţim la egalitate 35% din cazurile grave de nereguli cu fonduri europene din Uniunea Europeană. Poate aşa înţelegeţi şi de ce liderii PSD au văzut mereu un model în Viktor Orban. (…) În aceste condiţii, îi recomand cât se poate de serios ministrului Justiţiei să trimită de urgenţă la EPPO numărul de procurori solicitat de procurorul european Laura Codruţa Kovesi. Orice amânare ridică serioase semne de întrebare”, a scris Cioloş pe Facebook.

De asemenea, România figurează în raport cu multe exemple de fraude în zona protecţiei mediului.

„Extrem de neplăcut este şi faptul că suntem prezenţi în raportul OLAF cu multe exemple de fraude în zona protecţiei mediului în ultimii cinci ani. Din exemplele prezentate în raport, România acoperă fraude în protecţia pădurilor, acvaculturilor şi managementul deşeurilor. Subiectele prezentate se suprapun perfect peste o serie de îngrijorări legitime ale societăţii româneşti”, mai spunea preşedintele PLUS.

Parchetul European solicită un anumit număr de procurori fiecărei țări UE, dintre cele 22 care au aderat la această structură, pe baza unui set de criterii, între care cel mai important este numărul de dosare raportat anual în care sunt anchetate fraudele cu fonduri europene.

În acest context, decizia României de a trimite doar jumătate din procurorii solicitați este cel puțin ciudată, având în vedere că riscăm să pierdem fonduri europene, dat fiind că Bruxelles-ul pune la punct mecanisme prin care să lege fondurile europene de problema funcționării justiției și a statului de drept.

Care este poziţia ministerului condus de Cătălin Predoiu?

Ministerul Justiției a confirmat miercuri printr-un comunicat de presă informația potrivit căreia România a acceptat să delege doar 10 procurori la Parchetul European pentru anchetarea dosarelor cu fraude din fondurile europene.

Ministerul Justiției justifică delegarea a doar 10 procurori prin “temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”.

“Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției în comunicatul citat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea