Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Forumului BNR al Educaţiei Financiare

Este nevoie de o mai bună educaţie financiară în rândul românilor, iar acest lucru este întârit chiar de preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a transmis un mesaj cu ocazia Forumului Educaţiei Financiare. Evenimentul organizat de BNR a ajuns la ediţia cu numărul doi.

Siguranţa digitală a utilizatorilor de produse şi servicii financiare este tema forumului din acest an. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că aceasta este o temă de maximă actualitate.

Iohannis vorbeşte despre nevoia unei abordări multisectoriale a educaţiei financiare în România. Aceasta va trebui să nu se mai limiteze doar la aria sectorului financiar-bancar. Doar aşa, va contribui la rezultate mai consistente şi mai bine ancorate în nevoile societăţii, se arată în mesajul citat.

Ziua Educaţiei Financiare a fost stabilită prin lege în anul 2022, reaminteşte Klaus Iohannis. Prin această decizie, şeful statului a acordat Înaltul Patronaj parteneriatului dintre sectorul bancar, sectorul financiar şi mediul academic de profil.

Instituţiile de profil din România trebuie să treacă de la constatare la acţiune, în folosul cetăţenilor

Preşedintele României a salutat, cu această ocazie, eforturile depuse de BNR şi ASF.

Cele două instituţii „ghidează, cu consecvenţă şi profesionalism, industria financiar-bancară din România, astfel încât utilizatorii de produse financiare şi cetăţenii, în general, să beneficieze de condiţii favorabile şi de stabilitate financiară”, subliniază Klaus Iohannis.

Nu sunt singurele instituţii implicate în acest demers şi care au fost felicitate de preşedinte.

Pe listă mai regăsim:

  • Academia de Studii Economice,
  • Bursa de Valori Bucureşti,
  • Asociaţia Română a Băncilor,
  • Institutul de Studii Bancare,
  • Institutul de Studii Financiare.

Preşedintele României cere mai multe campaniile de conştientizare şi informare în domeniul educaţiei economice şi financiare. Doar aşa se pot reduce riscurile pentru utilizatorii de produse şi servicii financiare.

„Nu este suficient să constatăm nevoia cetăţenilor de îndrumare şi instruire financiară. Avem datoria de a facilita accesul fiecărui român la instruire în acest domeniu, pentru ca cetăţenii să poată lua decizii corecte şi informate în privinţa finanţelor personale.

Provocările structurale care grevează de ani buni economia României, accentuate de crizele suprapuse din ultimii ani şi de persistenţa unui grad redus de intermediere financiară, au adâncit decalajele dintre aşteptări şi rezultate”, a indicat Iohannis.

Doar 30% dintre români sunt la nivelul minim de alfabetizare financiară

Din păcate, România are o rată foarte scăzută de alfabetizare financiară. Vorbim despre circa 30% dintre români care se încadrează la nivelul minim, potrivit datelor din 2023.

Klaus Iohannis subliniază faptul că prosperitatea unei societăţi nu se rezumă doar la indicatori economici foarte buni. Este nevoie să ridicăm şi competenţele pe care populaţia le deţine.

Românii îşi pot proteja banii în mod eficient doar atunci când vor înţelege cu adevărat mersul economiei de piaţă, al instrumentelor financiare, cauzele şi efectele inflaţiei şi nu numai.

„Este totuşi îngrijorătoare această discrepanţă între accesul facil la serviciile bancare şi deficitul în materie de educaţie financiară.

De aceea, avem nevoie de acţiuni consecvente şi pragmatice, prin care mediul financiar-bancar şi cel academic să contribuie la consolidarea sustenabilităţii financiare inclusiv prin mentorat şi îndrumare practică, pentru decizii financiare sănătoase la nivelul cetăţenilor.

Doar astfel, înzestraţi cu necesarul de cunoştinţe financiare, cetăţenii pot să adopte comportamente economice sănătoase, să gestioneze riscurile financiare şi să evalueze exigent măsurile de politică publică.

Pentru cetăţeni, protejarea banilor începe cu înţelegerea economiei de piaţă şi a instrumentelor financiare, cu evaluarea riscurilor antreprenoriale, înţelegerea cauzelor şi efectelor inflaţiei sau a implicaţiilor deficitului bugetar în economie.

Însă educaţia financiară îşi atinge scopul atunci când acumularea cunoştinţelor implică şi afirmarea comportamentelor economice”, mai indică preşedintele Iohannis.