Acum, investitorul miliardar, în vârstă de 72 de ani, care a transformat Bridgewater Associates în cel mai mare fond speculativ din lume avertizează asupra unei noi catastrofe economice. Și spune cum am putea să ne pregătim, informează CNBC.

În 2017, Dalio a renunțat la funcția de co-CEO al Bridgewater Associates, cel mai mare fond de hedging din lume. El este acum președintele companiei și unul dintre șefii departamentului de investiții.

Dalio susține că predicțiile sale nu sunt neapărat adevăruri și recunoaște că a mai greșit înainte. Dar,  susține el, catastrofele viitoare sunt inevitabile, pe baza modelelor istorice din ultimii 500 de ani.

Cu alte cuvinte, dacă un viitor conflict SUA-China nu va afecta economia, va exista alt factor care o va face.

”Cred că riscăm un război cu China”

”Cred că riscăm un război cu China”, a declarat Dalio pentru CNBC, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri live.

„În mare parte din cauza neînțelegerilor”, adaugă Dalio.

În cea mai nouă carte a sa, „Principii pentru a face față ordinii mondiale în schimbare”, Dalio a scris că încercările SUA de a face China și cultura acestei țări „mai americane” s-ar putea, în cele din urmă,  să aibă un efect nedorit și să declanșeze un conflict.

De ce războiul comercial dintre SUA și China s-ar putea agrava

Acest lucru ar putea intensifica războiul comercial al celor două națiuni, care a fost început de Administrația Trump în 2018 și a determinat companiile americane să reducă salariile, marjele de profit și să majoreze prețurile de consum.

Un studiu Moody’s Analytics a constatat că războiul comercial i-a costat pe americani cel puțin 300.000 de locuri de muncă doar în primul an.

Comentariile lui Dalio despre China au provocat controverse. După ce a declarat pentru CNBC că politicile Chinei privind drepturile omului sunt asemănătoare cu cele ale unui „părinte mai sever”, a revenit cu o postare pe LinkedIn. „Încercam să explic ce mi-a spus un lider chinez despre percepția pe care o au ei despre guvernare”, a scris Dalio. „Nu îmi exprimam propria părere sau nu susțin această abordare”, a adăugat el.

„Ceea ce facem eu și Bridgewater are o importanță minoră în raport cu riscul în creștere privind un război SUA- China”, a mai scris Dalio.

Primul sfat: Evaluează-ți riscurile financiare

Cunoscutul administrator de fonduri speculative are și câteva sfaturi financiare pentru cei care vor să se păzească de ce va urma.

Primul său sfat este să ne evaluăm riscurile financiare. Indiferent de ce se întâmplă, a spus Dalio, există un principiu simplu de abordare a evenimentelor viitoare: „Dacă îți faci griji, nu va trebui să te îngrijorezi. Iar dacă nu-ți nu faci griji,  atunci trebuie să te îngrijorezi”.

Îngrijorarea, explică el, ne îndeamnă să ne uităm cu atenție la propriile riscuri personale și ne încurajează să luăm măsuri în privința lor.

„Flexibilitatea este cheia”, a adăugat el.

El spune că e necesară măsurarea riscurilor financiare în termeni ajustați la inflație și nu în valoarea de acum a dolarului.  În vremuri haotice, precizează Dalio, e nevoie ca economiile de urgență să fie finanțate de un portofoliu sigur și bine diversificat.

Al doilea sfat este: Salvați-vă  și diversificați-vă portofoliul

Primul pas al lui Dalio către un portofoliu puternic este evaluarea strategiei actuale de investiții, dacă aveți una, pentru a vă da seama câte săptămâni ați putea supraviețui financiar dacă rămâneți fără job.  Apoi, asigurați-vă că nu țineți  economiile într-un singur loc. „Numerarul nu este o investiție sigură”, a spus Dalio, deoarece inflația a atins un maxim al ultimilor 31 de ani în SUA. El recomandă ca diversificarea portofoliului să includă aurul și chiar și active digitale, cum ar fi criptomoneda.