Gheorge Mărmureanu, renumitul seismolog român, a vorbit recent, la Realitatea Plus, despre clădirile cu risc seismic din București. Acesta a avertizat că „un cutremur nu te întreabă ce ai făcut și ce nu. Unde găsește punctul slab, acolo produce catastrofe”.

Avertismentul lui Mărmureanu privind marele cutremur din România

Gheorghe Mărmureanu este în prezent preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului. Acesta a lansat recent un mesaj extrem de clar autorităților române, precizând că „un cutremur nu te întreabă ce ai făcut și ce nu”. De asemenea, acesta a spus că nu poate prezice data la care ar putea avea loc un cutremur devastator, dar cel mai bine este să fim „mereu pregătiți”.

„Au apărut și foarte multe idei. Sunt multe de făcut. Ar trebui făcută o discuție cu specialiștii pentru că se poate construi oriunde, se poate să se consume bani, dar fără să se facă ce trebuie. Firea are dreptate. Centrul Vechi e făcut cu un secol în urmă și a trecut prin 2 mari cutremure –  din 40 și din 77. Trebuie făcută o analiză.

Nu știu cât vor rezistă cei care sunt la putere acum… Când oamenii mor sub dărâmături este un lucru foarte trist. Pot să moară copii… (…) Nu spun că nu sunt lucruri importante de făcut, dar trebuie prioritizat”, a transmis Mărmureanu la Realitatea Plus.

Când ar putea veni un sesim puternic

De asemenea, specialistul a fost întrebat dacă poate face o estimare legată de un posibil mare cutremur. Totuși, Mărmureanu a explicat că este greu de făcut acest lucru, aratând însă că, „în ultimii 300 de ani, știm care au fost marile cutremure”.

„Este o triada de cutremure care au loc după un secol. Cel din „77 și cel din 2001 au fost la distanță după aceste date. Noi credem că un cutremur foarte mare ar putea să aibă loc în 2039-2040. Trebuie să fim pregătiți”, a mai spus Mărmureanu.

Reacția seismologului vinde după avertismentul lansat în spațiul public de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea (PSD). Aceasta a spus că Centrul Bucureștiului este în pericol de prăbușire. Fostul primar susține că un plan a fost pus la punct, însă noua conducere a primăriei nu l-a luat în considerare.

„Capitala este sub RISC de neputință și nepăsare! Pasajul Unirii și toată zona din piața Unirii este în pericol de prăbușire! La un an de la alegeri nu s-a mișcat nimic pentru a consolida infrastructura șubredă a orașului, acțiune pentru care echipa mea pregătise cele necesare, după ani de zile în care nu se făcuse nimic”, a explicat Firea.