Klaus Iohannis și Emmanuel Macron au ajuns în Irpin. Au fost însoțiți de Mario Draghi și Olaf Scholz

Liderii Franței, Germaniei, Italiei și României s-au plimbat joi printre clădirile în ruină ale orașului ucrainean Irpin, într-o manifestare de susținere pe care guvernul de la Kiev speră că va fi urmată de acțiuni concrete pentru a-l ajuta în războiul cu Rusia.

Irpin, care avea o populație de aproximativ 62.000 de locuitori înainte de război, a fost unul dintre principalele fronturi de luptă cu trupele rusești înainte ca acestea să se retragă din regiunile nordice ale Ucrainei pentru a-și intensifica ofensiva în est.

„Vom vizita un loc în care a avut loc un masacru de război, iar apoi vom purta discuţiile prevăzute cu preşedintele Zelenski. Adresez un mesaj de unitate europeană poporului ucrainean, de susţinere, atât în prezent, cât şi în viitor, săptămânile următoare vor fi săptămâni dificile”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit postului BFMTV.

Susținere pentru cetățenii ucraineni

Stând lângă clădiri distruse și arse, Emmanuel Macron al Franței, Olaf Scholz al Germaniei, Mario Draghi al Italiei și Klaus Iohannis al României, au privit cu severitate în timp ce ascultau un oficial ucrainean explicând ce s-a întâmplat acolo.

Ucraina spune că Rusia a comis atrocități pe scară largă în Irpin, în timp ce Rusia neagă aceste acuzații.

„Este un oraș eroic… marcat de stigmatul barbariei”, a declarat Macron reporterilor.

Liderii, îmbrăcați în costume, dar care nu purtau niciun echipament de protecție vizibil, au fost înconjurați de soldați puternic înarmați.

„Este important, în contextul în care ajung la Kiev liderii a trei ţări mari, care sunt fondatoare ale comunităţii economice europene, să arătăm susţinere pentru cetăţenii Ucrainei în aceast situaţie cu totul specială”, a afirmat Olaf Scholz.

Klaus Iohannis: O tragedie umană inimaginabilă

Pe fondul acestei vizite, președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care a menționat că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este o tragedie umanitară, subliniind că nu există cuvinte pentru a o descrie.

Cu prilejul vizitei sale la Irpin, alături ce ceilalți lideri europeni anterior menționați, președintele României a reînnoit apelul cu privire la pedepsirea celor vinovați pentru aceste atrocități de pe teritoriul Ucrainei.

”Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană inimaginabilă și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Reînnoiesc cu tărie apelul meu pentru ca toți făptașii ruși să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o sprijină pe deplin”, a fost mesajul șefului statului, alături de care a publicat și câteva imagini.

Franța a susținut Ucraina încă de la început

Kievul a acuzat Franța, Germania și, într-o mai mică măsură, Italia, că au întârziat în sprijinul acordat Ucrainei, spunând că au întârziat să livreze arme și că și-au pus propria prosperitate înaintea libertății și securității Ucrainei.

Întrebat despre această critică, Macron a subliniat livrările de arme și sprijinul financiar.

„Franța și Europa au fost alături de Ucraina și de populația sa încă de la început”, a spus el.

Se așteaptă ca încercarea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană cu 27 de țări și cererea acesteia de a obține mai multe arme pentru a lupta împotriva Rusiei să fie două dintre temele principale ale discuțiilor liderilor UE cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, care vor avea loc în cursul zilei de astăzi. Zelenskiy nu i-a însoțit pe aceștia la Irpin.