Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din România, a avut convorbiri cu omologul său român, Klaus Iohannis.

„România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică”, a declarat Macron în timpul vizitei sale în țara noastră.

Mesajul lui Macron adresat României

Ulterior, președintele francez a postat pe Facebook un mesaj după întâlnirea de miercuri cu președintele român Klaus Iohannis.

„În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România. Vom continua să susținem împreună Ucraina, să ajutăm Moldova, să acționăm pentru a ne asigura independența energetică și să construim o apărare comună”, a transmis Emmanuel Macron.

Acesta s-a aflat mai puțin de 24 de ore în România, timp în care, alături de Klaus Iohannis, a fost la baza militară Mihail Kolgălniceanu unde s-a întâlnit cu militarii francezi.

Președintele Franței, vizită la Chișinău

După întâlnirea cu Klaus Iohannis, Emmanuel Macron a plecat la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Vizita lui Emmanuel Macron este a doua vizită a unui preşedinte francez la Chişinău, după cea efectuată de Jacques Chirac în 1998. În mandatul său de preşedinte, Maia Sandu a fost primită de două ori de către omologul său francez la Palatul Elysee.

În cadrul vizitei, Emmanuel Macron a salutat aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi a spus că Franţa va susţine parcursul european al moldovenilor inclusiv din perspectiva faptului că ţara sa deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

„Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE şi această dorinţă de a se alătura familiei europene este legitimă. Cererea va fi dezbătută peste 10 zile la Consiliul European, pe 23 si 24 iunie, pe baza unui aviz al Comisiei Europene”, a declarat Macron.

Ce mesaj a transmis Republicii Moldova?

După această întrevedere, președintele francez a transmis, tot în limba română, un mesaj prin care transmite că vrea să consolideze relația dintre Franța, Uniunea Europeană și Republica Moldova.

„Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chișinăului: vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Vom acționa pentru a consolida și mai mult relația dintre Franța și Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun și multe de făcut împreună! Pe curând”, a mai postat președintele francez pe pagina sa oficială de Facebook.