Klaus Iohannis a promulgat legea care prelungește perioada de implementare a programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor până la 31 decembrie 2025.Prin promulgarea legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 34/2023, Președintele Klaus Iohannis a extins termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 40/2006 referitoare la programele multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor până la 31 decembrie 2025.

Această lege vizează prelungirea perioadei de implementare a programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor, având ca scop atât îndeplinirea obiectivelor acestor programe, cât și îndeplinirea obligațiilor asumate de România în sectorul de mediu.

Iohannis a promulgat legea referitoare la energie

În plus, Președintele Iohannis a promulgat și o altă lege. E vorba de cea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 3/2023. Acesta modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022. Subiectul se referă la acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea parțială a prețului la energie, suportată din fonduri externe nerambursabile.

energie electrica pret cost curent
Energie electrică / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Sprijin pentru categoriile de persoane vulnerabile

Ordonanța Guvernului nr. 3/2023, aprobată prin acest act normativ, vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022. Scopul principal al acestei ordonanțe este clarificarea procedurii de acordare a sprijinului temporar pentru anul 2023 destinate categoriilor de persoane vulnerabile, finanțat din surse externe nerambursabile. E vorba de compensarea costul energiei, indiferent de tipul acesteia.

De asemenea, se aduc clarificări privind responsabilitățile Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., care includ servicii de emitere, tipărire, formare și condiționare a plicurilor cu carduri de energie, certificate de validare a datoriilor și notificări privind neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate, distribuția acestora prin corespondență cu confirmare de primire, tipărirea, distribuirea și colectarea declarațiilor pe proprie răspundere, precum și efectuarea plăților prin serviciul de mandat poștal pentru beneficiarii de sprijin.

În plus, ordonanța instituie clarificări referitoare la modul de calcul al veniturilor medii lunare și al veniturilor coabitanților.

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită până la 31 mai

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită până la 31 mai, conform unei decizii recente a Guvernului României. Inițial, aceste carduri puteau fi folosite doar până la sfârșitul lunii martie, însă acum utilizatorii au posibilitatea să plătească facturile și după această dată, datorită extinderii termenului de valabilitate.

Astfel, oamenii pot continua să beneficieze de reduceri și să își achite cheltuielile în continuare cu ajutorul acestor vouchere.

Persoanele care pot beneficia de acest sprijin sunt românii vulnerabili care respectă următoarea condiție: venitul net pe coabitant, la nivelul unui punct de consum, nu depășește 2.000 de lei. Mai multe detalii chiar aici.