Într-un comunicat transmis astăzi, Alianţa Sindicatelor din Industrie face un ultim apel către președintele Klaus Iohannis, dar și către autoritățile din țară.

Sursa citată solicită convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize şi introducerea reglementării tarifelor la energia electrică şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020 pentru o perioadă limitată.

”Solicităm convocarea de urgență a CSAT, pentru stoparea acestei crize”, arată sursa citată.

Totodată, în același document, Alianţa Sindicatelor din Industrie mai solicită regândirea legislaţiei în acest domeniu în cel mai scurt timp “pentru a elimina efectele devastatoare din acest moment”.

Sursa citată amintește de faptul că politcienții dau vina pe prețurile la nivel european care au crescut, însă nu vorbesc despre ”reşterile speculative realizate atât de producătorii români cât şi de distribuitorii de energie electrică şi gaz metan”.

“Vă transmitem scrisoarea deschisă adresată autorităţilor statului de către federaţiile sindicale membre ale Alianţei Sindicatelor din Industrie, prin care acestea îşi exprimă profunda îngrijorare privind modul în care funcţionează piaţa de energie din România.

Explozia preţurilor la energie este explicată de unii politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european, dar nu amintesc nimic de creşterile speculative realizate atât de producătorii români cât şi de distribuitorii de energie electrică şi gaz metan”, se menţionează în comunicat.

În acelaș timp, Alianţa Sindicatelor din Industrie vorbește și despre sumele pe care românii sunt obligați să le plătească. Potrivit sursei citate, emiterea unor facturi cu sume aberante către cetăţenii României care în cea mai mare parte trăiesc cu venituri modeste este de natură să ducă la adâncirea sărăciei şi pierderea locuinţelor prin imposibilitatea plăţii facturilor.

Consumatorii, condamnați la sărăcie și faliment

“Am asistat de-a lungul anilor la falimentarea unor firme româneşti cu tradiţie datorită creşterii preţurilor la energie electrică, agent termic, gaze naturale, lemnul fasonat – cherestele, lemnul de foc, acum urmând pasul doi, sărăcirea şi deposedarea de locuinţe a populaţiei.

Unde se va termina acest proiect ? Care este scopul si finalitatea lui? Concomitent cu sărăcirea populaţiei datorită creşterii nejustificate a acestor preţuri se creează premisele închiderii a zeci de societăţi comerciale cu consecinţele ce decurg din asta (pierderea de locuri de muncă, reducerea veniturilor la bugetul de stat), creându-se astfel o veritabilă criză economico – financiară la care se va adaugă o criză socială profundă!”, mai arată sursa citată.

Alianța Sindicatelor precizează că spre deosebire de restul țărilor membre ale UE, România nu a luat nicio măsură de înlocuire a capacităţilor de producţie a energiei electrice şi de extracţie a gazelor naturale scoase din uz.

În acest context, sursa citată arată că România nu a făcut altceva decât să condamne cetățenii, consumatorii, dar și industria ”la sărăcie și faliment”.

”Spre deosebire de UE, noi nu am luat nici un fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor de producţie a energiei electrice şi de extracţie a gazelor naturale scoase din uz. Pentru a da bine la UE, politicienii români au făcut posibile anomalii care deja sunt domeniu de studiu în alte ţări la capitolul “aşa nu”. Astfel, România îşi condamnă consumatorii, cetăţenii şi industria, la sărăcie şi faliment”, se mai spune în comunicat.