Luni ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a propus organizarea la Kiev a unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările UE, care să demonstreze solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina.

Cristoiu: Ce se întâmplă acum e o prostie uriașă a americanilor

Invitat în studioul EVZ, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu a conturat tabloul geostrategic al momentului din punctul de vedere al Rusiei. „Înainte de a deveni Uniunea Sovietică, Rusia a fost o putere regională. Jocurile se făceau întotdeauna în interiorul Europei. Rușii ne-au ajutat să facem Unirea. Ce se întâmplă acum e o prostie uriașă a americanilor. Recunosc incorect statutul de superputere a Rusiei, de fapt e o putere regională. Discuția ar trebui să fie în interiorul Europei”.

„Una din puținele țări belicoase e România lui Iohannis”

Invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea a adus în discuție poziția istorică a României în astfel de conflicte, evidențiind că în general țara noastră a fost adepta „împăciuitorismului”.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
„Noi de la Titulescu încoace am fost pe escaladare. Poate știți mai bine psihologia abisală a lui Aurescu zis Trabucel. Nu știu ce l-a apucat. De ce trebuie să fie România portdrapelul agresivității? Una din puținele țări belicoase e România lui Klaus Iohannis, care vrea neapărat la război. Eu nu vreau să devin cenușă radioactivă”, a opinat renumitul jurnalist.
Jurnalistul a ironizat, de asemenea, mesajul pe care Bogdan Aurescu i l-a transmis pe contul de Twitter omologului său Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene. „Aurescu e frate cu ucrainenii?
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: