PNL exultă! Suma de aproape 80 miliarde euro alocată României de Comisia Europeană pentru viitorul cadru financiar multianual este văzută ca o mare victorie a lui Klaus Iohannis și prezentată ca atare.

Astfel, deputatul liberal Ovidiu Raețchi arată că asistăm un moment de vârf pentru strategia diplomatică echilibrată a președintelui

”Reușita impresionantă a președintelui Klaus Iohannis la summitul european de la Bruxelles, unde a obținut pentru România 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene (suma prevăzută inițial pentru planul de relansare era de 33 de miliarde de euro – și părea deja o performanță) reprezintă o veste excepțională. Și un moment de vârf pentru strategia diplomatică echilibrată a președintelui.

”PSD va alege calea radicalizării”

Mă tem însă că PSD nu va fi capabil să gestioneze acest moment. Și va alege calea radicalizării discursive pe tema pandemiei – cu conspirații, rezistență anti-UE și alte prostii”, a scris Ovidiu Raețchi marți pe Facebook.

”Să mă explic. Există două moduri în care partidul lui Iliescu si Dragnea știe să comunice: unul axat pe economie („ce dezastru!”, „Guvernul zero” etc) și altul inspirat de vechile nostalgii național-comuniste.

Dacă discursul economic nu funcționează, PSD trece automat la trancăneala eurosceptică, dă vina pe Soros și mârâie la Justiție.

”Un lucru extrem de periculos”

Asta a facut în epoca Dragnea: a venit la putere cu un discurs economic de tip „lapte și miere”, iar când s-a dovedit incapabil să livreze bazaconiile din faimosul Program de Guvernare, a virat rapid spre „Soros a încercat să mă omoare” și „UE nu ne iubește”.

Faptul că diplomația lui Klaus Iohannis aduce României 80 de miliarde de euro, deci o umbrela economică necesară pentru depășirea crizei, va împinge PSD – incapabil să admită succesul unui adversar politic și veștile bune pentru țară – în corzile discursului „covidosceptic”.

Și e un lucru extrem de periculos în condițiile în care luna august va fi decisivă pentru conținerea pandemiei în limite controlabile. Pentru PSD, modul în care se va raporta la succesul european al lui Klaus Iohannis – cu frustrare, adversitate sau, dimpotrivă, fair-play – e un test elementar de responsabilitate politica și patriotism. Până acum, e un capitol la care partidul Vioricăi Dancilă a dezamăgit întotdeauna”, arată deputatul liberal.

Foto: INQUAM / George Călin