Administrația Prezidențială anunță că președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Potrivit sursei citate, ședința va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește subiectele care urmează să fie dezbătute, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO, dar și măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Amintim faptul că mișcarea făcută de președintele Klaus Iohannis vine după ce Rusia a venit cu o propunere fără precedent pentru NATO. Mai exact, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din Bulgaria și România.

Anunțul a fost făcut de Serghei Lavrov, acesta adăugând că se dorește ca situația să revină la cum era în 1997.

„Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat a fost formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă.

Printre acestea se numără Bulgaria și România”, se arată în răspunsul scris ale Ministerului rus de Externe la întrebările primite pentru conferința de presă anuală a lui Serghei Lavrov.

Rusia, solicitare fără precedent pentru NATO

Trebuie menționat faptul că este prima dată când Rusia transmite o solicitare de acest fel. În luna decembrie a anului trecut, Kremlinul a cerut de mai multe ori garanții de securitate Occidentului care includ oprirea extinderii în Europa, dar și retragerea forțelor NATO din Estul Europei.

În același timp, recent, Rusia a mai anunțat că își dorește o garanție obligatorie din punct de vedere juridic că alianța nord-atlantică va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina. În cadrul mai multor întâlniri dintre oficialii americani și ruși, Rusia a cerut Statelor Unite să ia în serios cerințele sale.

Un răspuns rapid în acest sens a venit din SUA, dar și din partea țărilor occidentale. Totodată, NATO a declarat că nu va pleca din Estul Europei și nici nu va putea opri extinderea în Estul Europei mai ales în cazul țărilor care își doresc acest lucru.

De asemenea, în urmă cu doar câteva zile, președintele american Joe Biden a anunțat sporirea prezenței NATO în România și Polonia, ca „o obligație sacră” din partea alianților occidentali. La rândul ei, Franța a anunțat trimiterea de trupe în România, adăugând că este dispusă să aducă militari pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO.