Klaus Iohannis este în corzi! Jurnaliștii din Ungaria susțin că acesta nu mai are ce să facă și că este o situație fără ieșire.

Mai exact, președintele român a trimis înapoi așa-numitul ‘Tratatul de la Trianon’. Proiectul de lege ar face din 4 iunie o sărbătoare națională în România.

Publicația ”Hungary Today” vorbește într-un articol pe această temă publică despre refuzul lui IOhannis de a promulga Tratatul de la Trianon și decizia de a-l trimitere la CCR. Jurnaliștii susțin că președintele ”va trebui să îl semneze indiferent de rezervele sale”.

Publicatia ”Hungary Today” spune că  ”Iohannis nu a lăsat mult mai mult spațiu de manevră în cazul în care Parlamentul acceptă din nou proiectul de lege”.

Trebuie menționat că proiectul a fost adoptat de Parlamentul României cu o mare majoritate în luna mai. Conform legislației, guvernul și autoritățile locale trebuie să se asigure că drapelul național al României este arborat în locuri publice la aniversarea tratatului de pace. Mai mult, evenimentele vor avea loc pe 4 iunie pentru a promova semnificația Tratatului de la Trianon, iar mass-media publică națională trebuie să raporteze și despre evenimentele științifice, educaționale și culturale care conștientizează importanța evenimentului istoric (care este o tragedie pentru maghiari dar o realizare majoră pentru români). Deoarece obligă practic ungurii transilvăneni să o sărbătorească, a fost criticat de oficialii maghiari.

Cu toate acestea, în loc să-l semneze (înainte de a 100-a aniversare a tratatului), Iohannis a trimis proiectul de lege Curții Constituționale a țării. El a susținut că acesta contrazice legea fundamentală a României în mai multe puncte, inclusiv tratamentul egal al cetățenilor țării. Iohannis este de părere că  aceasta contravine principiului separării puterilor și este mai mult o declarație politică decât o lege. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins în cele din urmă plângerile sale în iulie.

Klaus Iohannis susține acum că legislația este criticată de mai mulți experți și ONG-uri și, prin urmare, ar merita să se organizeze o consultare amplă înainte de declarație. Potrivit publicației ”Hungary Today”, Iohannis nu a lăsat mult mai mult spațiu de manevră în cazul în care Parlamentul acceptă din nou proiectul de lege. El va trebui să il semneze indiferent de rezervele sale.