Klaus Iohannis susține extinderea Uniunii Europene

Înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța de a transmite mesajul că Balcanii de Vest trebuie să devină parte a Uniunii Europene.

Potrivit lui, trebuie să căutăm modalități eficiente de a accelera efectiv negocierile și, în cele din urmă, procesul de integrare.

Şeful statului a reafirmat intenţia de a cere începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Totodată, se preconizează o discuţie similară şi pentru Bosnia-Herţegovina şi Georgia. În acest caz, statele au posibilitatea de a obţine statutul de candidat.

„Începem peste câteva minute o serie de întâlniri importante la Bruxelles, întâlniri care se anunţă destul de complexe. Începem, în această seară, cu un Summit destinat Balcanilor de Vest, o întâlnire care se doreşte a fi o revigorare a procedurilor pe care le avem cu statele din Balcanii de Vest.

Este, după părerea mea, important să le transmitem că noi avem părerea şi eu o să spun asta, că Balcanii de Vest trebuie să ajungă în Uniunea Europeană, şi să căutăm căi pentru a accelera efectiv negocierile şi, în final, integrarea lor.

Sigur, procesul se bazează pe rezultatele lor proprii, cum spunem aici, «merit based», dar este clar că şi noi, de la Bruxelles, trebuie să ne mişcăm un pic mai rapid”, a declarat Klaus Iohannis.

România va susține extinderea UE prin aderarea Ucrainei şi Moldovei și a statelor din Balcanii de Vest

Șeful statului a făcut un scurt rezumat al temelor complexe care vor fi pe ordinea de zi mâine, 14 decembrie, în cadrul Consiliului European de iarnă.

Potrivit lui, Comisia europeană consideră că Moldova și Ucraina se califică pentru următoarea etapă de aderare.

„Avem chestiunea legată de extindere şi aici problema se va pune pentru Ucraina şi Moldova, pe de o parte, şi pentru statele din Balcanii de Vest, pe de altă parte. Ca să încep cu începutul, Ucraina şi Moldova. Noi ne-am implicat, eu m-am implicat, echipa s-a implicat din capul locului pentru ca Ucraina şi Moldova să primească statutul de candidat.

Acum, Comisia a ajuns la concluzia că cele două state sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare, dar pentru asta este nevoie de o decizie politică în Consiliul European. Din informaţiile pe care le avem, încă nu este toată lumea convinsă că în acest moment se pot începe.

Discuţia va fi, deci, să încercăm noi, care suntem convinşi, să ducem discuţiile în direcţia respectivă. Eu voi solicita clar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Moldova”, a mai explicat preşedintele.

De asemenea, el a menționat că o discuţie similară va fi purtată şi pentru alţi candidaţi, cum ar fi Bosnia-Herţegovina şi Georgia, care ar putea primi statutul de țări candidate.

„Aceste discuţii se anunţă complicate. Eu sper să reuşim să mişcăm lucrurile. Pentru Moldova, în mod special, aş putea să spun că sunt foarte bucuros că au făcut progrese semnificative şi chiar merită să intre în următoarea etapă împreună cu Ucraina”, a conchis Iohannis.