Președintele Klaus Iohannis a transmis, pe Facebook, un mesaj pentru românii din Diaspora, pe care îi îndeamnă să iasă la vot căci „țara noastră are mare nevoie de fiecare dintre voi, oriunde v-ați afla”.

”Începând de astăzi, timp de trei zile, românii din străinătate votează la alegerile prezidențiale! Deși sunteți departe de țară, cu sufletul ați fost tot timpul aici. Și voi decideți drumul pe care țara noastră va merge mai departe. Am reușit modificarea legislației. Avem acum un număr dublu de secții de votare pentru ca niciunul dintre voi să nu mai suporte umilințele la care ați fost supuși de PSD. Duminică este ziua în care se vor deschide urnele și în România. Dragi români, veniți la vot pentru că țara noastră are mare nevoie de fiecare dintre voi, oriunde v-ați afla. În 2016, absenteismul a adus la putere PSD, cea mai nocivă guvernare din istoria post decembristă, o guvernare împotriva românilor. 2019 este anul în care, voi, românii, la votul pentru referenum, ați blocat PSD să distrugă România și drumul său european. Lupta însă continuă și trebuie să rămânem mobilizați. Doar printr-un vot categoric vom scăpa definitiv de PSD-ism. Acest fenomen nociv care nu a permis României să se dezvolte mai mult și mai bine în ultimii 30 de ani. Alegeți, așadar, cu înțelepciune, cu gândul la viitorul vostru și al României! Împreună vom construi România normală, pe care ne-o dorim cu toții! Vă aștept la vot! #PentruRomâniaNormală”, a spus Klaus Iohannis.

În premieră, anul acesta românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votare. Respectivele secţii sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.