Klaus Iohannis nu va mai convoca alte consultări! Șeful statului vrea o majoritate asumată

În ultima perioadă, România a fost lovită de fel de fel de crize care au avut și încă au un impact negativ asupra vieții oamenilor. După explozia prețurilor la gaze și energie electrică, lucru ce i-a făcut pe oameni să-și pună întrebări cu privire la modalitățile prin care se vor încălzi la iarnă, luna octombrie a venit cu o explozie a numărului de cazuri de coronavirus și de decese asociate virusului.

La acestea s-a adăugat criza politică din România care pare să se adâncească constant având în vedere că de la demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură încă nu avem un nume concret pentru funcția de prim-ministru. De-a lungul timpului, formațiunile politice au purtat numeroase negocieri, dar acestea nu au dus nicăieri.

În acest context, șeful statului, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă în care a precizat că nu va convoca consultări până când partidele nu vor veni cu o majoritate solidă, asumată.

”Din pacate, ultima propunere nu a intrunit un numar suficiet de voturi si astfel Guvernul Ciuca nu s-a mai prezentat. Intre timp, partidele au relaut intre ele discutiile si acest lucru este foarte bun.

Este foarte clar ca incercarile de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate si nu pot accepta astfel de abordari. Voi astepta pana cand din discutiile dintre partide se cristalizeaza o majoritate asumata de partidele care vor dori sa propune un guvern.

De abia atunci voi convoca consultari pentru formarea noului guvern.”, spune președintele.

Am fi putut avea un Guvern, dar premierul desemnat și-a depus mandatul

Anterior, Klaus Iohannis l-a desemnat drept premier pe Nicolae Ciucă, însă acesta și-a depus mandatul la începutul acestei săptămâni, anunțul fiind făcut chiar de către liderul PNL, Florin Cîțu.

„BEx-ul i-a propus premierului desemnat Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. A doua decizie este de a propune BPN-ului, care va avea loc mâine în format fizic, de a flexibiliza mandatul PNL și de a începe negocieri cu toate forțele democratice în Parlament pentru formarea unei majorități”, spune acesta.

Niolae Ciucă trimisese un document prin care le cerea celorlalte formațiuni politice să țină cont de situația din România și să lucreze împreună pentru a putea trece peste această perioadă.  Atunci, UDMR spunea că susține ideea unui guvern minoritar susținut de forțele parlamentare în baza unui armistițiu pe termen scurt.

„Eu cred că s-ar putea merge pe varianta propusă de Nicolae Ciucă un armistițiu în următoarele trei luni de zile”, a declarat președintele UDMR, la Aleph News.

Cu toate acestea, lucrurile nu au mers într-o direcție bună, iar președintele a fost nevoit să cheme din nou formațiunile politice la negocieri.

PSD merge la negocieri și are chiar și o propunere de premier

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul va merge la Cotroceni cu o propunere de premier. Întrebat dacă PSD-ul ar dori portofoliile Sănătate şi Energie, liderul PSD a precizat că nu vrea să aibă o discuţie despre ministere.

Totodată, Ciolacu a mai adăugat că a aruncat o privire în programul de guvernare PNL prezentat de Nicolae Ciucă, iar conform documentului sunt introduse noi taxe pe care PSD-ul își dorește să le elimine.

„M-aţi întrebat deja de trei ori azi dimineaţă şi v-am spus că PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. Sunt în domeniul sănătăţii, în momentul acesta, avem pe energie şi din programul de guvernare prezentat de domnul Ciucă, nu ştiu dacă a fost schimbat programul lor de guvernare, erau introduse noi taxe, şi vedem cum scoatem acest lucru”, a explicat joi Marcel Ciolacu.

Cine sunt propunerile pentru premier din partea PSD

În ultima perioadă, mai multe nume au fost vehiculate pentru funcția de premier al României, asta după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și-a anunțat depunerea mandatului. Un nou nume apare pe această listă, unul la care nimeni nu se aștepta.

În ceea ce privește propunerea de premier din partea social-democraților, aceasta ar putea fi chiar în persoana lui Marcel Ciolacu. Liderul PSD a anunțat că încă nu s-a discutat în partid dacă el va fi într-adevăr propunerea de premier, însă a confirmat că va avea o întrunire cu Florin Cîțu.

„Am avut o discuție cu domnul Florin Cîțu că mâine ne vom vedea. Am anunțat că PSD va merge la consultări cu o propunere de premier. Nu s-a discutat, încă (n.r. dacă va fi el propunerea PSD de premier). Lăsați-mă să vorbesc cu colegii.”, a declarat Marcel Ciolacu, care a precizat că nu s-a văzut cu omologul liberal.

Sursele Capital.ro ne-au indicat formula posibilă a noului Guvern PNL-PSD-UDMR. Astfel, pentru funcţia de prim-ministru, numele care sunt în cărţi sunt Marcel Ciolacu sau Alexandru Rafila, în cazul în care funcţia va reveni PSD. Dacă premierul va fi de la PNL, şansele cele mai mari le au Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

Negocierile dintre PNL și PSD nu sunt bine văzute de mai mulți oameni din politică

Deputata USR Monica Berescu a comentat și ea situația de pe scena politică. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta a afirmat că este necesară refacerea coaliţiei de guvernare un un nou premier. Pe de altă parte, în cazul în care PNL va alege să nu intre din nou în coaliţie cu USR şi UDMR, atunci înseamnă că se va reîntoarce la PSD şi anume „la hoţie şi bani publici pentru baronii locali”.

Totodată, ea a mai adăugat că cea mai rapidă variantă reprezintă refacerea coaliției, pe structura guvernului care a fost investit în luna decembrie 2020, însă decizia finală aparțile liberalilor.

„USR vrea refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR cu un nou prim-ministru pentru că România nu mai are timp de pierdut cu criza politică. Avem sute de oameni care mor zilnic de COVID. Preţurile la gaze şi curent s-au dublat faţă de anul trecut. Avem nevoie rapid de un guvern cu o majoritate solidă în Parlament. Şi cea mai rapidă variantă este refacerea coaliţiei, pe structura guvernului învestit în decembrie 2020.

Este cea mai rapidă variantă pentru a avea un guvern majoritar şi a ieşi din criză. Acum PNL are de ales între a reface coaliţia cu USR şi să continue pe drumul reformelor sau să se întoarcă la PSD, adică la hoţie şi bani publici pentru baronii locali”, a scris Monica Berescu, joi pe Facebook.