Vești de ultimă oră pentru români. Administrația Națională de Meteorologie anunță o schimbare totală a vremii. Meteorologii au emis un Cod portocaliu de ploi puternice. Acesta este valabil de joi, ora 18.00, până vineri la aceeași oră, în 7 județe din țară. Pe lângă codul portocaliu, mai sunt în vigoare alte alerte de cod galben de vânt și ploi.

Astfel, potrivit meteorologilor, în județele Timiș și Arad, în vestul județului Caraș-Severin, precum și în zona montană a județelor Hunedoara, Alba, Cluj și Bihor va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40…60 l/mp. În același timp, tot în cursul zilei de joi mai este în vigoare un Cod galben de vânt puternic, până la ora 23.00. ANM anunță că în zona Carpaților Meridionali și Occidentali vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 60…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 90…100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în Banat și Crișana, cu rafale de 55…70 km/h. În același timp, meteorologii precizează că intensificări temporare ale vântului vor fi local în nordul, centrul și estul țării, cu viteze de 45…55 km/h. Ploile încep de joi după amiază. Potrivit ANM, în intervalul joi ora 18.00 – sâmbătă ora 10.00 în vestul și nord-vestul țării va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.

Vreme haotică în România. Ce ne așteaptă în următoarele zile

În ciuda codului portocaliu și a codurilor galbene aflate deja în vigoare, meteorologii anunță o vreme extrem de caldă pentru normalul acestei perioade. Directorul ANM, Elena Mateescu susține că vineri ar putea fi întregistrate chiar și 25 de grade în zona Olteniei și a Munteniei.

Pe de altă parte, de săptămâna viitoare vremea se va schimba din nou, iar temperaturile vor scădea brusc. Meteorologul anunță temperaturi scăzute de până la -10 grade Celsius în anumite zone ale țării.

„Din punct de vedere termic, vorbim pentru următoarele zile de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Dacă azi am consemnat deja 20 de grade Celsius în partea de sud-vest a ţării, cu 17-18 grade la Bucureşti, mâine vorbim de valori de până la 23 grade în vest, sud-vest, iar vineri 24-25 de grade în special în zona subcarpatică a Olteniei şi a Munteniei.

Săptămâna viitoare însă vom observa o schimbare în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi, mai ales de marţi, în jumătatea nordică a ţării, când temperaturile vor fi între 6 şi 10 grade Celsius, în timp ce în sud vor fi 10-13 grade Celsius. Minimele vor ajunge săptămâna viitoare, mai ales miercuri şi joi, la -10 grade Celsius în zonele depresionare”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.