O primă reacție în acest sens a venit din partea președintelui Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu. Acesta a declarat că social-democraţii vor consulta partidul pentru a vedea dacă vor intra sau nu la guvernare alături de PNL.

Totodată, el a mai subliniat faptul că nu poate spune din start că vor să participe deoarece nu au fost invitaţi de nimeni. Întrebat dacă social democrații vor face un Guvern alături de PNL, acesta a declarat că decizia îi aparțile atât președintelui Klaus Iohannis cât și liberalilor.

”Încă este mingea la preşedintele României şi la PNL. Ei sunt la bătaie în acest moment. Noi suntem circumspecţi în momentul ăsta, dar asta nu înseamnă că suntem negativişti”, a spus acesta la Digi24.

În același timp, Vasile Dîncu a mai menționat că în opinia sa, PNL va încerca prima dată să negocieze cu USR. El a adăugat că social democrații înțeleg aceste negocieri, însă chiar și așa, așteaptă să vadă ce oferte vor fi făcute în continuare. Social democratul a amintit și de programul propus de social democrați, care nu a fost niciodată discutat.

PSD-ul invitat la guvernare?

”Ne gândim că prima lor variantă pe care o vor alege în mod firesc, şi noi înţelegem de ce, vor încerca să readucă USR-ul, pe Dacian Cioloş, la masa negocierilor pentru a face împreună o majoritate. Dacă nu vor recurge la acest lucru, atunci noi aşteptăm să vedem ofertele pe care le vor face celelalte partide. Noi am fost flexibili încă de la început şi le-am cerut şi lor să nu mai pierdem timpul, să treacă peste acea soluţie cu Guvernul minoritar.

Acum noi am propus program, puncte de program, am propus Guvern de tehnocraţi sau în ultima instanţa, dar nu am putut să discutăm acest lucru, nu l-am discutat niciodată serios, au fost doar discuţii individuale sau o participare a PSD eventual la o guvernare”, a mai adăugat acesta.

În ceea ce privește o eventuală discuție referitoare la guvernare, Vasile Dîncu a precizat că PSD nu a fost invitat de nimeni să intre la guvernare. Cu toate acestea, el a menționat că este dispus să caute o soluţie împreună cu PNL.

“Acesta nu este un lucru foarte simplu pentru că noi putem lua o decizie peste noapte, nici preşedintele, nici noi. Există multe incompatibilităţi care au fost chiar în această perioadă mi s-au părut că s-au multiplicat între PNL şi PSD. Ei au o hotărâre a unui for important – lipsa de colaborare cu PSD. Dacă va dispărea şi această piedică ultima statutară, vom consulta şi noi partidul în zilele acestea repede şi vom găsi o soluţie. Nu spunem din start că vrem să participăm pentru că nu ne-a invitat nimeni, nici înainte şi nici acum. Suntem deschişi să căutăm o soluţie împreună cu PNL şi celelalte partide, USR şi ceilalţi”, a transmis Vasile Dîncu.