Klaus Iohannis a semnat decrete astăzi! Decizii importante luate de președintele României miercuri! Anunțul Administrației Prezidențiale

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri mai multe decrete ale căror urmări pot fi extrem de importante, în contextul perioadei dificile din punct de vedere economic pe care o traversează o mare parte dintre români, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Astfel, a fost semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă (PL-x 257/13.05.2020).

Susținerea cheltuielilor cu echipamente medicale

Având în vedere epidemia de COVID-19 și urgența de a aborda criza de sănătate publică rezultată, precum și caracterul urgent al sprijinului necesar, se impune aprobarea unor măsuri în vederea acordării și decontării din fonduri europene a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistică medicală, capabilități/formațiuni medicale mobile diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19.

Klaus Iohannis a semnat decrete astăzi! Decizii importante luate de președintele României miercuri! Anunțul Administrației Prezidențiale

Ținând cont de necesitatea finanțării cheltuielilor salariale, transport, echipamente de protecție medicală, precum și alte categorii de cheltuieli cu personalul în domeniul asistenței sociale și comunitare implicat în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu sau cu restricții de deplasare, a persoanelor cu dizabilități și a familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile identificate, pe perioada de epidemie cu COVID-19.

Stimulent de risc pentru medici

Precum și acordarea unui stimulent de risc pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, având în vedere că sunt eligibile spre decontare subvențiile acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, acordate companiilor a căror activitate a fost afectată în mod direct și indirect de epidemie și care au dispus măsura întreruperii temporare a activității, în sensul de intrare în șomaj tehnic a angajaților, neadoptarea tuturor măsurilor necesare pentru sprijinirea persoanelor aflate în prezent într-o situație de vulnerabilitate, și anume aflate în carantină, în izolare, autoizolare, precum și a persoanelor vârstnice din centre de îngrijire și asistență, a copiilor și a persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate în centre rezidențiale, a copiilor din sistemul de protecție specială ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viață și, în subsidiar, asupra dreptului la sănătate a populației României, se arată în lege.

De asemenea, Președintele a aprobat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 260 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (Pl-x 120/24.03.2020).

Klaus Iohannis a semnat decrete astăzi! Decizii importante luate de președintele României miercuri! Anunțul Administrației Prezidențiale

Sursa foto: INQUAM