„Aici vorbim de procente, nu urmărim numai numărul absolut, ci procentul din totalul testelor. Am atins inclusiv ca 5% din totalul testelor efectuate să fie pozitive. După aceea am stat o perioadă la 2%. Astăzi suntem aproape la 3% din totalul testelor efectuate”, a transmis Raed Arafat.

Numărul cazurilor active versus numărul cazurilor care se vindecă

„Deci, nu putem să spunem că este numai cifra absolută – este și procentul acestor cazuri din totalul testelor, este numărul cazurilor active versus numărul cazurilor care se vindecă. Și sunt mai multe aspecte – ne uităm la numărul cazurilor din terapie intensivă, pentru că la fiecare 100 de persoane care se îmbolnăvesc, vrând-nevrând cam 6 mor”, a conchis șeful DSU.

Ce se schimbă de pe 17 iunie

Șeful DSU a declarat că există o creștere a numărului pacienților în terapie intensivă și că este necesară luarea unor măsuri rapide. Tot acesta a mai declarat că va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în transportul în comun și în magazine.

„În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o pantă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate.

Purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrarea în spații închise, purtarea măștilor în transportul în comun. Toate astea sunt extrem de necesare pentru păstrarea unui control asupra situației la acest moment și pentru păstrarea unei curbe descendente. Am văzut în ultima perioadă creșteri de peste 300 de cazuri în 24 de ore, și la un procent din testări care a ajuns până și la 5% din totalul testărilor efectuate”, a declarat Raed Arafat.