Reuters aminteşte că Phenianul a marcat sâmbătă împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitoresc (partid unic, de guvernământ) cu o serie de concerte şi festivaluri, iar ceremonia a fost văzută în întreaga regiune drept un eveniment la care Kim Jong Un are prilejul să transmită un mesaj pentru publicul intern şi extern.

Televiziunea de stat a început să transmită înregistrări video prelucrate de la eveniment sâmbătă, după o zi întreagă de tăcere cu privire la paradă, desfăşurată în recent renovata Piaţă Kim Ir Sen, din Phenian.

În video poate fi văzut Kim, făcându-şi apariţia chiar în momentul în care ceasul arăta miezul nopţii. Îmbrăcat într-un costum gri şi cu cravată, Kim – înconjurat de reprezentanţi ai armatei care purtau şiruri întregi de medalii – a făcut cu mâna mulţimii şi a primit flori de la copii.

Mulțumiri pentru armată

Părând uneori emoţionat până la lacrimi, Kim a mulţumit armatei pentru că a lucrat din greu să răspundă dezastrelor naturale şi să prevină epidemia de coronavirus. De altfel, el a insistat că în ţara sa nu a fost înregistrată „nici măcar o singură persoană” atinsă de coronavirus, în contextul în care epidemia a afectat întreaga lume.

Reuters aminteşte că Coreea de Nord nu a raportat niciun caz intern de COVID-19, lucru contestat de Coreea de Sud şi de Statele Unite. Kim a urat „sănătate tuturor oamenilor din întreaga lume care luptă cu această boală”.

Într-un discurs de 30 de minute, Kim şi-a exprimat speranţa că Nordul şi Sudul îşi vor da din nou mâna, după ce criza coronavirusului se va fi încheiat şi nu a făcut nicio referire la relaţiile cu SUA, potrivit agenţiei de presă nipone Kyodo.

Cu toate că participanţii la alte evenimente dedicate înfiinţării Partidului Muncitoresc au fost înfăţişaţi purtând măşti, la parada militară nimeni nu părea să poarte vreo mască, notează Reuters.

Armata va fi consolidată

Kim a declarat că ţara sa, dotată cu arma nucleară, va continua să-şi consolideze armata. „Vom continua să ne întărim armata, cu scopuri de autoapărare şi de descurajare”, a insistat el. „Nu vom folosi niciodată (această forţă) pentru un atac (preventiv), însă, dacă cineva decide să ne atace, vom răspunde în forţă”, a adăugat Kim, potrivit EFE.