Şeful guvernului de la Kiev a confirmat faptul că preşedintele Dumei /camera inferioară a parlamentului rus/, Serghei Narîşkin, a prezentat părţii ucrainene, în cadrul vizitei sale în Ucraina din 20 februarie, proiectul noului acord de cooperare în domeniul gazului care prevede o scădere a preţului la gaz cu 10%.

‘Acum continuă examinarea documentului. Ne pregătim de discuţii cu partea rusă. Avem propria noastră viziune asupra acestui contract şi dorim ca pe baza acestei viziuni şi a proiectului propus de partea rusă să găsim un compromis’, a subliniat premierul ucrainean.

Kievul face eforturi de un an şi jumătate să obţină o reducere la preţul gazului rusesc, calificând drept ‘împovărătoare’ contractele din 2009, semnate în perioada fostului premier Iulia Timoşenko. Ucraina, care plăteşte în prezent 400 de dolari pentru mia de metri cubi, consideră că preţul nu trebuie să depăşească 250 de dolari pe mia de metri cubi.

Crizele energetice în relaţiile dintre Kiev şi Moscova pe subiectul preţului plătit de Ucraina pentru gazele ruse au provocat în anii trecuţi probleme în aprovizionarea clienţilor europeni ai Gazprom. Un sfert din importurile europene de gaze provine din Rusia şi circa 80% din acestea tranzitează Ucraina.