Dispozitivele mobile, precum tabletele şi telefoanele mobile inteligente, oferă funcţii din ce în ce mai avansate, care, până recent, erau întâlnite doar pe computerele personale. Astfel, utilizatorii pot vizualiza fotografii şi filme, pot redacta documente, naviga pe Internet şi comunica pe reţelele sociale, dar, de asemenea, au posibilitatea de a efectua operaţiuni de online banking şi tranzacţii comerciale. Aceste operaţiuni cresc atât cantitatea, cât şi valoarea informaţiei stocate în memoria dispozitivului. De exemplu, datele bancare – parolele de online banking şi numerele cardurilor bancare – pot fi compromise, dacă mobilul este furat.

Tehnologia dezvoltată de Kaspersky Lab analizează datele stocate pe dispozitivul mobil şi identifică toate informaţiile confidenţiale, care pot cauza cele mai mari prejudicii: mesajele SMS şi MMS, datele legate de aplicaţii, precum şi o selecţie a fişierelor individuale. În această listă pot fi incluşi anumiţi parametri ai sistemului de operare, fişiere tip log etc.

Kaspersky Mobile Security, soluţia de securitate dedicată dispozitivelor mobile, include un sistem care protejează datele utilizatorilor, în eventualitatea în care tabletele/smartphone-urile sunt pierdute sau furate. Metoda obişnuită de securizare presupune trimiterea unei comenzi prestabilite, care blochează dispozitivul sau şterge toate datele de pe el. Noua tehnologie a Kaspersky Lab oferă opţiuni avansate, deoarece poate deosebi informaţiile personale de alte fişiere care nu sunt la fel de valoroase. Astfel, datele confidenţiale sunt protejate fie prin blocarea accesului la ele, fie prin selectarea şi ştergerea lor din memorie. Aceste operaţiuni pot fi realizate în mod automat sau semi-automat (această opţiune permite utilizatorului să modifice setările sistemului de protecţie şi să selecteze acţiunea ce trebuie efectuată atunci când mobilul este furat sau pierdut).

Recent, Kaspersky Lab a mai obţinut trei brevete pentru tehnologii de securitate destinate mediului business: patentul 2449348 descrie un sistem pentru scanarea antivirus la nivel de server a datelor descărcate din reţea, analizând sursa de provenienţă a fiecărei informaţii noi în parte; patentul 8181253 acoperă o tehnologie de reducere a riscurilor de securitate IT într-o reţea corporate. Pe baza unor parametri, aceasta calculează potenţialul de risc asociat activităţilor efectuate de angajaţi pe computerele companiei. Aceste informaţii pot fi apoi utilizate pentru crearea unei politici flexibile de securitate. De asemenea, patentul 8209740 descrie un sistem pentru controlul accesului la resursele dintr-o reţea corporate sau doar la un anumit segment al reţelei, folosind un agent de administrare instalat pe un computer special folosit pentru acest scop. Mai multe informaţii despre aceste trei brevete sunt disponibile aici.

Peste 110 tehnologii avansate dezvoltate de Kaspersky Lab sunt brevetate în Rusia, SUA, Europa şi China. Alte 160 de patente Kaspersky Lab se află în aşteptare în diferite ţări ale lumii.