societati care detin de la spatii comerciale si magazine duty-free, la hoteluri si restaurante. Cele opt societati valoreaza aproximativ 38 de milioane de dolari si functioneaza ca un holding, iar Aurel Besliu, presedintele consiliului de administratie, afirma ca oricare dintre ele este de vanzare. „Magazinul Cocor? 20 de milioane de euro. Cladirea Bancii Religiilor? Zece milioane de euro. Hotelul Cocor din Neptun? Zece milioane de euro”, spune Besliu, zambind multumit de faptul ca datorita investitiilor facute, valoarea activelor a crescut considerabil in timp.
In 1994, cand a demisionat de la Ministerul de Externe si s-a angajat jurist la societatea Cocor SA, prietenii au ras de el, spunandu-i ca nu se va descurca in sectorul privat. Insa el si-a infiintat o firma de comert cu amanuntul, a reusit in paralel sa formeze la Cocor PAS-ul (adunarea salariatilor) si sa negocieze cu FPS-ul privatizarea a 40% din actiunile societatii, iar in 1998 a devenit presedintele Consiliului de administratie. „Initial am avut 10.000 de actiuni, adica 3%, caci FPS-ul nu mi-a dat voie sa cumpar mai multe, iar acum am ajuns la 16%, prin cumparari succesive pe piata de capital. Daca in 1994 o actiune Cocor era 5.000 de lei, acum a urcat la 800.000 lei”, povesteste Besliu. Societatea a avut o evolutie normala pana in 2001, moment in care au inceput achizitiile spectaculoase de pachete de actiuni la alte societati, pe baza deciziei CA de a reinvesti in urmatorii trei ani tot profitul. Brokerii care lucreaza pentru Cocor sunt si acum uimiti de flerul lui Besliu si asa se explica faptul ca profitul brut al societatii este aproape la fel de mare ca cifra de afaceri: numai speculatiile financiare (vanzarea de actiuni si dividendele) au adus anul acesta un profit brut de peste 50 de miliarde de lei.
Doua sunt societatile cu care se mandreste Besliu foarte mult. Comturist, cumparata in aprilie anul trecut, detine o parte importanta din magazinele duty-free din Romania si va avea anul acesta o cifra de afaceri de 70 de miliarde de lei. „Anul viitor sunt sigur ca aceasta firma va avea un profit de un milion de euro. Politica noastra e foarte simpla: practicam cele mai mici preturi de pe piata si, avand in vedere ca peste cativa ani magazinele duty-free nu vor mai exista, vom incepe sa importam bauturi”, detaliaza Besliu strategia holdingului. Cea de-a doua societate este Cocor Turism, proprietara hotelului Cocor (fost Galati) din Neptun, hotel in care se vor investi pana in vara viitoare inca trei milioane de euro, pentru constructia unui nou corp. Oricum, turismul este o directie clara de investitii, iar Besliu este hotarat sa investeasca cel putin un milion de euro anual. „Ideea de a investi in turism mi-a venit in momentul in care am realizat ca este unul dintre cele mai profitabile domenii, iar investitia se recupereaza foarte repede in comparatie cu comertul. Insa, in viitor nu vom mai cumpara hoteluri vechi, intrucat renovarea lor costa foarte mult, ci vom construi cladiri noi”, spune Besliu.
In momentul de fata, presedintele CA definitiveaza proiectul care vizeaza renovarea magazinului Cocor, a carui suprafata este de 12.500 metri patrati, si construirea unui nou etaj, unde va functiona un restaurant. Cu alte cuvinte, transformarea magazinului intr-un shopping-center de lux.
Secretul succesului? „Reinvestim permanent profitul, nu avem credite la banci si nici datorii la stat, nu dam pe gratis nimic nimanui si astfel nu avem parte de presiuni de niciunde”, conchide Aurel Besliu.

Carte de vizita
Domiciliu: Bucuresti
Stare civila: casatorit
Afaceri: spatii comerciale, magazine duty-free, hoteluri, restaurante, piata de capital
· Detine 16% din Cocor SA, societatea care detine magazinul Cocor, cladirea Bancii Internationale a Religiilor, alte spatii comerciale in cele mai importante zone din Capitala, plus pachete majoritare la alte societati comerciale
· Familia Besliu detine Turnover ABC, firma de comert cu amanuntul
Valoarea intregului holding la care Besliu este actionar:     38 milioane euro
Hobby: filozofia, istoria, tenisul de masa.

Cocor SA detine:
· 3% din SIF Transilvania, iar Aurel Besliu este unul dintre cei sapte membri ai Consiliului de administratie al SIF-ului
· 70% din Comturist, societate care are in proprietate o parte din magazinele duty-free din Romania
· 87% din Cocor Turism, 54% din Ovidiu Estival si 99% din Ovidiu Estival 2003, societati care au in proprietate hotelurile Cocor (Galati), Ovidiu din Neptun, respectiv o vila in Eforie
· 44% din Euxin SA, firma care are 22 de restaurante si cofetarii in orasul Constanta
· 51% din Oviterma, centrala termica pentru 10 hoteluri de pe litoral
· procente mai mici la alte cinci societati.