Jumătate dintre prefecţi au fost schimbaţi în prima şedinţă de Guvern organizată după ieşirea PSD de la guvernare.

Toţi prefecţii numiţi de PSD au fost demişi de noul Executiv. Deşi prefecţii nu au apartenenţă politică, Executivul a recunoscut astfel că aceştia sunt numiţi pe criterii politice şi a decis să-i înlăture pe cei numiţi de PSD.
Astfel, au fost înlocuiţi din funcţii 21 de prefecţi. „Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi cum acum Executivul are o nouă structură politică, au fost eliberaţi din funcţie mai mulţi prefecţi şi numiţi alţii temporar până la organizarea concursurilor”, a explicat noul ministru de Interne Vasile Blaga.
Sunt prefecţi nou numiţi în judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Preluare de mandat, la prima oră

Ministrul Blaga a precizat că o parte dintre noii prefecţi sunt proveniţi din corpul înalţilor funcţionari publici, iar alţii sunt dintre cei care au ocupat până acum funcţia de subprefect.Tot în şedinţa de Guvern în care s-a decis înlocuirea prefecţilor, premierul le-a cerut miniştrilor ca mâine dimineaţă să-şi preia atribuţiile noilor portofolii. Chiar premierul Emil Boc se va duce la prima oră a dimineţii să preia Ministerul Educaţiei de la Ecaterina Andronescu.