Fiica lui Traian Băsescu a scăpat în urmă cu două luni de toate acuzațiile din dosarul „Nana”. Tribunalul din Călărași a dispus încetarea procesului penal, iar sechestrul pus pe terenurile ei a fost ridicat.

Fiica lui Traian Băsescu a primit încă o veste proastă

Totuși, i-au fost respinse zilele trecute ultimele cereri pentru anularea unor documente. Acestea vizau recuperarea terenurilor de peste un milion de euro de la Nana.

Amintim că Ioana Băsescu a deschis patru procese reprezentanților BCPI Oltenița după ce a scăpat de dosarul penal.

Ele vizau terenurile din comuna Nana, puse sub sechestru de procurori, în dosarul retrocedărilor ilegale.

În schimb aceste cereri au fost respinse imediat de către judecători.

„Admite excepţia netimbrării cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu. Anulează ca netimbrată cererea de chemare în judecată ce are ca obiect plângere împotriva încheierii de Carte Funciară formulată de petenta Băsescu Ioana”; „Respinge plângerea formulată de petenta Băsescu Ioana împotriva încheierii de carte funciară nr. 24775 din data de 14.07.2023 ca inadmisibila”; „Respinge plângerea formulată de petenta Băsescu Ioana împotriva încheierii de carte funciară nr. 24774 din data de 14.07.2023 ca inadmisibila”; „Respinge plângerea formulată de petenta Băsescu Ioana împotriva încheierii de carte funciară nr. 24745 pronunţată de OCPI Călăraşi – BCPI Olteniţa în dosarul nr. 24745/14.07.2023 ca inadmisibilă”, arată hotărârile care pot fi atacate cu apel.

Ioana Băsescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Cercetările au vizat 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole

Anchetatorii au oferit mai mult explicații în 2015, la momentul trimiterii în judecată. Ei spuneau că cercetările au vizat un număr de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole.

Aceste cereri au fost soluţionate de Comisia Nana în perioada mai 2006 – decembrie 2010.

Aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini.

„Contrar dispoziţiilor legale care prevăd că cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au săvârşit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare. De asemenea, aceştia au scris, au acceptat depunerea şi au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere prevăzut de legislaţia în domeniu, cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari”, spun procurorii.

Din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că „cererile nu cuprindeau toate datele şi elementele necesare, soluţionarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege”, potrivit procurărilor.

Actele prevăzute de lege sunt certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moştenitor sau declaraţia pe proprie răspundere.

Anchetatorii au concluzionat că „soluţiile adoptate de Comisia de fond funciar Nana au fost determinate de săvârşirea de către unii inculpaţi de acţiuni sau inacţiuni care au avut ca rezultat îndeplinirea în mod defectuos ori neîndeplinirea atribuţiilor legale”.

Potrivit anchetatorilor, scopul ar fi fost „obţinerea unor foloase necuvenite constând în dobândirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri pe numele lor sau pe numele altor persoane”.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că infracţiunile de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu reţinute în sarcina inculpaţilor au avut ca rezultat producerea unei pagube în dauna domeniului privat al statului. Valoarea pagubei era de 3.076.949 lei, potrivit anchetatorilor.