Printr-un proces deschis în anul 2019, fostul premier Victor Ponta l-a dat în judecată pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cerând daune morale de 80.000 de euro. În procesul deschis la Tribunalul București, Ponta a reclamat afirmațiile defăimătoare făcute de Vanghelie la adresa sa, într-o emisiune de la Antena 3.

Astfel, Victor Ponta a reclamat că Marian Vanghelie a spus despre el că „le lua bani oamenilor de afaceri”. „Au format echipe mixte și au distrus tot ceea ce însemna din PSD, pe de o parte, și pe de altă parte, oameni de afaceri care nu mai erau pe placul lor. Le luau banii… și vorbesc de Victor Ponta, în calitatea lui, fosta calitate a lui de prim ministru. Le lua banii oamenilor de afaceri!. Pe diverse tipuri! Când a vrut să privatizeze CFR marfă. Și după aceea a trebuit să se ducă alți colegi de-ai lui cu banii să îi ducă în sacoșă înapoi? Deci, le-a luat banii. Nici nu știu dacă a fost vorba de 5-10-25 de milioane”, a spus Vanghelie.

În acțiunea din instanță, Ponta a spus că „aceste afirmații sunt neadevărate și tendențioase și sunt de natură a aduce grave prejudicii subsemnatului, în calitate de om politic”.

„Scopul afirmațiilor pârâtului în spațiul public a fost acela de a denigra persoana reclamantului, de a-i aduce prejudicii de imagine și decredibilizării sale atât în fața membrilor Partidului PRO România pe care îl conduc cât și în fața publicului larg, în încercarea de a-mi știrbi demnitatea și reputația de care mă bucur în spațiul public. Toate afirmațiile sunt cu trimitere directă la persoana reclamantului, iar menționarea că ar deține înscrisuri doveditoare în acest sens, face și mai gravă fapta sa”, a motivat Victor Ponta.

Marian Vanghelie nu a depus întâmpinare, iar în 1 iulie 2021, Tribunalul București a pronunțat sentința prin care fostul primar este obligat să achite daune morale de 80.000 de euro.

Motivarea judecătorilor

„Din simpla lectură a afirmațiilor rezultă că acestea nu au caracterul unor judecăți de valoare, pârâtul imputându-i reclamantului săvârșirea unor fapte precise, determinate de un grad de pericol social extrem de ridicat, fapte care, în anumite condiții, pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, amenințare, abuz în serviciu, pârâtul mai acuzându-l direct și în mod repetat pe reclamant că s-ar fi folosit de funcția sa de prim ministru pentru a influența actul de justiție în scopul precis și determinat de a trimite oameni de afaceri, adversari politici și alte persoane incomode pentru persoana reclamantului în închisoare și că reclamantul face parte din structuri de putere cu caracter mafiot.

Nici în decursul interviului și nici în decursul judecății, pârâtul nu a prezentat nicio o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, lipsite de orice fundament real iar faptul de a acuza anumite persoane implică obligația de a furniza o bază reală suficientă și că inclusiv o judecată de valoare se poate dovedi excesivă dacă este lipsită total de o bază reală”, se arată în motivare.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Chirica