Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a primit luni prima dintre cele două doze de vaccin împotriva COVID-19 în direct la televiziune şi a îndemnat populaţia să se vaccineze când acesta va deveni mai disponibil, transmite DPA.

„Oamenii ar trebui să fie pregătiţi să se vaccineze, când acesta va fi disponibil. Nu există niciun motiv de îngrijorare. Aştept cu nerăbdare a doua doză”, a spus Biden.

Biden şi soţia sa, Jill, au fost vaccinaţi amândoi cu vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin împotriva noului coronavirus care a fost lansat. Un al doilea vaccin, realizat de compania Moderna, a fost aprobat în SUA săptămâna trecută. Şi alţi lideri americani, între care vicepreşedintele american Mike Pence şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au fost vaccinaţi săptămâna trecută.

Principalul specialist în boli infecţioase din ţară, Anthony Fauci, i-a îndemnat pe oficialii publici să se vaccineze cât mai repede posibil din motive de securitate. Statele Unite au înregistrat cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus din lume. Aproape 18 milioane de americani au fost infectaţi şi peste 318.000 au murit, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.

Comisia Europeană a aprobat oficial vaccinul Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană a aprobat oficial vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNtech. Aprobarea Comisiei vine la câteva ore după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis autorizația de comercializare condiționată.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi adăugăm un capitol important unei povești de succes europene. Am aprobat primul vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19. În curând vor veni mai multe vaccinuri. Dozele de vaccin aprobate astăzi vor fi disponibile pentru toate țările UE, în același timp, în aceleași condiții. Aceasta este o modalitate bună de a încheia acest an dificil și de a schimba pagina. Suntem cu toții împreună în asta”.

Comisia, statele membre și compania lucrează acum la livrarea primelor doze pe 26 decembrie, astfel încât primele zile de vaccinare din UE să fie 27 – 28 – 29 decembrie. Livrările vor continua în decembrie și săptămânal în lunile următoare. Distribuirea celor 200 de milioane de doze complete este programată să fie finalizată până în septembrie 2021. Comisia și statele membre lucrează pentru a activa cele 100 de milioane de doze suplimentare.

BioNTech și Pfizer au depus o cerere oficială pentru  autorizație pe 1 decembrie. EMA a evaluat încă din 6 octombrie datele disponibile treptat și a reușit să aibă o concluzie rapidă la cererea de autorizare condiționată de introducere pe piață. Această procedură, concepută special pentru situații de urgență, asigură o evaluare cât mai rapidă posibil, asigurând în același timp că toate cerințele în ceea ce privește siguranța, eficacitatea și calitatea vaccinului sunt respectate.