Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, va fi vaccinat luni împotriva COVID-19 luni, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a acestuia, relatează AFP.

”Luni, preşedintele ales Joe Biden şi (soţia sa) dr. Jill Biden vor primi o primă doză de vaccin Pfizer în (statul) Delaware”, a spus Jen Psaki, precizând că evenimentul va avea loc ”în public” pentru a transmite mesajul că vaccinul este ”sigur”. Vicepreşedinta aleasă Kamala Harris va fi vaccinată săptămâna următoare, în contextul în care în Europa mai mulţi lideri au fost plasaţi în carantină înainte de Crăciun.

Vicepreşedintele american Mike Pence a fost inoculat vineri cu vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului, iar momentul a fost transmis în direct la televiziune, în contextul în care SUA se pregătesc să autorizeze un al doilea vaccin.

Un consilier apropriat al lui Biden a intrat în izolare

Un consilier apropiat al lui Joe Biden a fost testat pozitiv la COVID-19 şi va intra în carantină, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ales american, Kate Bedingfield, dând asigurări că acesta din urmă nu este considerat caz contact, notează AFP, citată de Agerpres.

Cedric Richmond, numit înalt consilier la Casa Albă, a făcut miercuri, după ce a dezvoltat primele simptome, un test rapid care a rezultat pozitiv. Un al doilea test joi a confirmat diagnosticul, a explicat Kate Bedingfield.

Joe Biden a făcut, de asemenea, un test COVID-19 joi care a ieşit negativ, a adăugat ea într-un comunicat.

Consilierul a participat marţi la mitingul lui Joe Biden la Atlanta, în Georgia, dar „nu a avut contact apropiat” cu el, potrivit purtătoarei de cuvânt.

El nu a călătorit cu preşedintele ales şi contactele cu acesta au avut loc „în aer liber, cu mască şi au durat mai puţin de 15 minute”, a spus ea.

Cedric Richmond, 47 de ani, va intra în carantină 14 zile şi va trebui să aibă două teste negative pentru a-şi relua funcţia. Două persoane care l-au însoţit în maşină pentru deplasarea în Georgia au fost şi ele puse în carantină.

În vârstă de 78 de ani, Joe Biden şi-a sporit măsurile de securitate sanitară de la începutul pandemiei. El şi-a limitat deplasările la minimul necesar, poartă mască – uneori chiar două suprapuse – în public şi se testează regulat.