Președintele american Joe Biden și-a afirmat, vineri, angajamentul față de Alianța transatlantică, acuzând Moscova că „atacă” democrațiile occidentale, în primul său mare discurs de politică externă în faţa partenerilor săi europeni, transmite Le Vif.

La rândul său, Angela Merkel a salutat „multilateralismul consolidat” la finalul summitului virtual al G7, primul în prezența noului președinte american.

Detaşându-se de predecesorul său Donald Trump, Joe Biden a promis imediat după venirea lui la putere „revenirea” Americii pe scena internațională.

Joe Biden a participat la reuniunea G7

Dornic să restabilească relațiile transatlantice, el a participat vineri la G7 și apoi, prin videoconferință, alături de cancelarul german și Emmanuel Macron, la Conferința de la Munchen, o reuniune anuală care reunește șefi de stat, diplomați și specialiști în securitate.

„Vă vorbesc astăzi în calitate de președinte al Statelor Unite, chiar la începutul administrației mele, și trimit un mesaj clar lumii: America s-a întors. Alianța transatlantică s-a întors”, a declarat cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite de la Casa Albă.

Pe de altă parte, democratul și-a reafirmat angajamentul față de lupta împotriva schimbărilor climatice, o „criză existențială mondială”, și a chemat la luptă împotriva „abuzurilor economice ale Chinei”.

Biden a acuzat Rusia că atacă democrațiile

Statele Unite trebuie să răspundă „activităților destabilizatoare” ale Iranului în Orientul Mijlociu, a mai spus Joe Biden, fără a le detalia. Președintele american a confirmat în același discurs dorința Washingtonului de a relansa acordul nuclear din Iran din 2015 prin implicarea tuturor țărilor semnatare, inclusiv a Iranului.

Adresându-se partenerilor europeni care au fost uneori maltratați de Statele Unite sub conducerea lui Donald Trump, succesorul său a acuzat Rusia că „ne atacă democrațiile” și a spus că este hotărât să „recâștige” încrederea Europei.

Președintele rus Vladimir „Putin încearcă să slăbească proiectul european și alianța noastră NATO”, a acuzat el.

„El dorește să saboteze unitatea transatlantică și hotărârea noastră, pentru că este mult mai ușor pentru Kremlin să intimideze și să amenințe statele în loc să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și unită”, a adăugat el.

Dar „nu este vorba de a pune Estul împotriva Vestului”, a precizat Joe Biden. „Nu putem și nu trebuie să ne întoarcem (…) la blocurile înghețate ale Războiului Rece”.

„În prea multe locuri, inclusiv în Europa și Statele Unite, progresul democrației este atacat”, a avertizat fostul vicepreședinte al lui Barack Obama. „Suntem într-un moment crucial.”

Confruntat cu progresul populismului, „trebuie absolut să demonstrăm că de democrațiile noastre pot beneficia în continuare popoarele noastre”, a insistat el.

„Ne aflăm în centrul unei dezbateri fundamentale despre viitoarea traiectorie a lumii noastre. Printre cei care susțin că, având în vedere toate provocările cu care ne confruntăm, de la a patra revoluție industrială până la o pandemie globală, autoritarismul este cel mai bun mod de urmat și care înțeleg că democrația este esențială pentru a face față acestor provocări”, a continuat Biden.

„Democrația nu este o întâmplare datorată hazardului. Trebuie să o apărăm, să o întărim, să o reînnoim”.

Angela Merkel a salutat „întoarcerea” Americii

Această proclamată „întoarcere” a Americii în inima alianțelor internaționale a fost bine primită de Angela Merkel.

„Multilateralismul va avea din nou mai multe șanse în cadrul G7”, a declarat cancelarul german într-o conferință de presă după acest summit al celor șapte mari puteri, referindu-se la „primele decizii” ale noului președinte, precum revenirea Statelor Unite în Acordul de la Paris privind clima.

În timpul conferinţei de la Munchen, Merkel a subliniat şi necesitatea unei Uniuni Europene „puternice” și a menționat că „Rusia nu lucrează în prezent la aceasta”.

Joe Biden a declarat, vineri, că lumea nu se mai poate mulțumi să facă un „minim minimorum” pentru a combate schimbările climatice, o „criză existențială mondială”, în ziua în care Statele Unite s-au întors oficial în Acordul de la Paris.

„Nu mai putem amâna sau să facem minimul necesar pentru a răspunde schimbărilor climatice. Aceasta este o criză existențială mondială. Și vom suporta cu toții consecințele”, a declarat președintele american de la Casa Albă, în timpul primului său discurs major de politică externă pentru Conferința de securitate din München.