”Situaţia la centrala Fukushima-1 este în prezent sub control. Specialiştii japonezi fac eforturi cu adevărat eroice pentru rezolvarea problemelor la centrala afectată de seism. Ei vor furniza informaţii complete şi la timp AIEA despre situaţia de la centrală. Eu cred că pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), accidentul va fi evaluat la nivelul 4”, cel mai ridicat fiind 7, a precizat sursa citată.

Aceste declaraţii intervin după ce guvernul nipon a declarat anterior că nu exclude o posibilă fuziune a combustibilului nuclear la două din reactoarele centralei, situată la 250 kilometri de Tokio.

După seismul de vineri, la centralele Fukushima-1 şi Fukushima-2 a fost declarată stare de urgenţă. Experţii au reuşit să degaje gazul acumulat în reactoarele de la Fukushima-1 şi să scadă presiunea. Cu toate acestea, o explozie s-a produs sâmbătă, rănind patru persoane. Autorităţile au evacuat populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. Potrivit informaţiilor difuzate duminică, sistemul de răcire la reactorul nr.3 nu mai funcţionează.
Sursa: Agerpres