Operatorul poştal din Japonia, condus de Toru Takahashi, are aproximativ 195.000 de angajaţi şi 24.000 de oficii poştale. Japan Post gestionează şi una dintre cele mai mari bănci nipone, Japan Post Bank, şi cel mai mare asigurător nipon, Japan Post Insurance.

Mult aşteptata vânzare de acţiuni este cea mai mare ofertă publică iniţială globală din septembrie 2014, când grupul chinez Alibaba Group Holdings a obţinut, în urma listării, 25 de miliarde de dolari.

În urma listării Japan Post, indicele principal Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a ajuns miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi a închis în creştere cu 1,3%, la 18.926,91 puncte.

Atât Japan Post, cât şi diviziile sale bancare şi de asigurări, au fost listate la Tokyo Stock Exchange pe data de 4 noiembrie, simultan, dar separat. Acţiunile Japan Post Bank au urcat cu 15,2%, în timp ce titlurile Post Insurance au înregistrat un avans de 55,9%.

Aproximativ 11% din acţiunile celor trei companii au fost vândute prin IPO, cea mai mare operaţiune de acest fel derulată în Japonia după vânzarea Nippon Telegraph & Telephone Corp în 1987. Guvernul de la Tokyo a anunţat deja că o parte din sumele rezultate în urma acestui IPO vor fi utilizate la reconstrucţia zonelor din nord-estul ţării afectate de cutremurul şi tsunamiul din 2011.

Circa 80% dintre acţiunile Japan Post Holdings au fost achiziţionate de investitorii niponi, restul de 20% fiind alocat investitorilor străini.

Vânzarea este menită să sprijine economia niponă şi pieţele bursiere. În trimestrul doi din 2015, PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,3%. AGERPRES