Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a închis 10 şantiere şi a amendat 72 angajatori cu peste 1,38 de milioane de lei, în urma unor controale efectuate în a doua jumătate a lunii mai privind identificarea muncii nedeclarate şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, a declarat marţi, Constantin Bujor, Inspector Şef al ITM Bucureşti.

Controalele au fost realizate în perioada 19 – 23 mai 2020 pe raza municipiului Bucureşti şi au vizat activitatea de construcţii şi cea de reparaţii şi spălătorii auto.

Scopul controalelor: combaterea muncii nedeclarate şi identificarea abaterilor în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă

“Au fost efectuate 298 controale pe raza municipiului Bucureşti în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Din cei 270 de angajatori sancţionaţi contravenţional, 72 au primit amenzi în valoarea totală de 1.381.400 lei. Au fost identificate 55 de persoane care prestau activitate fără forme legale de muncă, iar activitatea a fost oprită pe 10 şantiere”, a precizat Bujor pentru Agerpres.

De asemenea, 198 angajatori au fost sancţionaţi cu avertisment scris.

Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi se încadrează în strategia de acţiune a ITM Bucureşti privind combaterea muncii nedeclarate şi identificarea abaterilor în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

Şeful ITM Bucureşti a precizat că acţiunea de control s-a desfăşurat cu respectarea tuturor măsurilor stabilite şi dispuse prin acte normative privind protecţia împotriva SARS-COV-2, fiind identificate măsuri de prevenire luate de angajatori pentru a evita contaminarea cu acest virus. „Toţi inspectorii de muncă şi toţi angajaţii Ministerului de Interne au fost dotaţi cu mască, mănuşi în timpul controalelor, au fost instruiţi ca să nu aibă nici un fel de probleme şi toate au fost făcute conform procedurilor şi conform actelor normative emise în acest sens”, a adăugat Inspector Şef al ITM Bucureşti.