Potrivit documentului, în urma unui amplu control efectuat de ITM Bucureşti, în perioada noiembrie 2012 – aprilie 2013, inspectorii au depistat – la un singur angajator bucureştean – 698 de persoane care lucrau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Dintre acestea, 54 erau minori.

‘Aceştia aveau între 15 şi 18 ani, promovau diverse produse, iar o parte aveau chiar acordul părinţilor’, a declarat Constantin Bujor, inspector-şef, ITM Bucureşti.

Angajatorul din Bucureşti desfăşoară – conform cod CAEN 7022 – ‘activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management’.

‘Activităţile pe care ITM Bucureşti le-a identificat, pe baza documentelor pe care angajatorul ni le-a pus la dispoziţie, registrul de zilieri, a reieşit că acestea nu se puteau desfăşura fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă. S-au făcut şi verificări punctual, la serie de persoane care au dat declaraţii scrise’, a precizat Bujor.

Au fost sesizate organele de cercetare penală fiind întrunite condiţiile de săvârşire a unor fapte prevăzute de Codul muncii – primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi folosirea minorilor pentru prestarea unor activităţi, fără respectarea condiţiilor legale de vârstă.

Inspectorul-şef Constantin Bujor a subliniat că ‘nu trebuie înţeles că respectivele persoane nu desfăşurau activitatea fără niciun fel de documente’.

‘În ultimele luni, acesta este angajatorul identificat cu cel mai mare număr de persoane care nu aveau încheiat un contract de muncă în formă scrisă. Am mai avut, cu circa doi ani jumătate în urmă, un angajator care avea peste 950 de lucrători (care munceau la negru – n.r.)’, a adăugat oficialul ITM.

SURSA: Agerpres