După doi ani și jumătate de pandemie, masca de protecție pentru virusul COVID-19 va fi eliminată în Italia, cu excepția accesului în unitățile sanitare. Vineri este ultima zi de obligativitate pentru dispozitivul care simbolizează pandemia, care a contribuit la protejarea persoanelor și la limitarea contaminării.

Pe 30 septembrie expiră legea care impune masca FFP2 în transportul public și nu vor fi prelungiri, pentru că ar fi fost necesar un decret, dar guvernul condus de Mario Draghi se ocupă doar de chestiunile curente și a decis să nu semneze o nouă prevedere.

Pentru spitale și alte unități sanitare s-a decis, în schimb, semnarea ordonanței, în următoarele ore, relatează Corriere Della Sera. 

Trenuri, nave și autobuze

Obligația de a purta masca FFP2 este în vigoare până pe 30 septembrie pe:

– nave și feriboturi utilizate pentru servicii de transport interregional

– trenuri utilizate în serviciile de transport feroviar de pasageri de tip interregional, interucity, intercity de noapte și de mare viteză

– autobuze utilizate pentru servicii de transport persoane, cu oferta nediferențiată, efectuate pe șosea în mod continuu sau periodic, pe un traseu care face legătura cu mai mult de două regiuni și pe itinerarii, orare, frecvențe și prețuri prestabilite

– autobuze utilizate pentru servicii de închiriere cu șofer

– mijloace utilizate în serviciile de transport public local sau regional

– mijloace de transport școlar dedicate elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.

Structuri sanitare

Obligația purtării măștii expiră pe 30 septembrie, dar guvernul a decis să extindă utilizarea dispozitivelor de protecție respiratorie pentru angajații din domeniul sănătății, utilizatori și vizitatori ai unităților sanitare, social-sanitare și de asistență socială, inclusiv unități de ospitalitate și îngrijire pe termen lung, cămine de bătrâni, unități de reabilitare, unități rezidențiale pentru vârstnici, inclusiv persoane autosuficiente.

Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, va semna astăzi un ordin de prelungire cu o lună.

Munca

Pentru locurile de muncă, până pe 31 octombrie, în Italia este în vigoare un protocol conform căruia „angajatorul asigură disponibilitatea FFP2 pentru a permite tuturor lucrătorilor să o folosească.

În plus, angajatorul, la indicarea specifică a medicului competent sau a șefului serviciului de prevenție și protecție, pe baza contextelor de lucru, identifică anumite grupuri de angajați cărora să le furnizeze echipament individual de protecție adecvat (FFP2), care trebuie să fie purtat, acordând o atenție deosebită personalului fragil.

Măsuri similare sunt identificate și în cazul în care este necesară gestionarea unui focar infecțios în companie”.

Obligația de vaccinare

Până la 31 decembrie 2022 există obligația de vaccinare pentru profesioniștii din domeniul sănătății.