Decizia a fost luată luni de Comitetul de supraveghere şi urgenţă, care se va întruni din nou marţi. Măsura a fost necesară din cauza "valului excepţional de frig, care a determinat un vârf istoric al consumului de gaz, şi a nivelului redus de livrări din partea Rusiei", a explicat ministerul italian.

Grupul ENI a anunţat că va fi obligat să întrerupă furnizarea de gaze pentru o parte din clienţii industriali începând de joi." Ne aflăm într-o situaţie de urgenţă şi am reacţionat majorând importurile de gaze din Algeria şi din nordul Europei via Elveţia", a explicat directorul general al ENI, Paolo Scaroni, estimând că situaţia se va ameliora la sfârşitul săptămânii.

La rândul său, ministrul dezvoltării economice, Corrado Passera, a apreciat situaţia drept "gravă din cauza diminuării fluxurilor de gaz care sosesc din Rusia şi Franţa". El a precizat că, dacă va fi necesar, se va apela la rezervele de gaz aflate la dispoziţie.

Gazprom a redus livrările de gaz către Uniunea Europeană din cauza necesităţilor crescute ale Rusiei, măsura determinând o diminuare puternică a aprovizionării în Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Slovacia şi România.