Israelul a anunţat că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi că totodată va reintroduce tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului. Potrivit autorităților, aceste măsuri se vor aplica pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus, potenţial mai contagioasă, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, informează Reuters.

La rândul său, într-o conferință de presă, premierul israelian Naftali Bennett a afirmat că această interdicţie, care depinde de aprobarea guvernului, urmează să fie aplicată pe o durată de 14 zile.

De menționat este faptul că Israelul devine astfel prima ţară care şi-a închis complet graniţele pentru a proteja populaţia de contaminarea cu varianta Omicron. Până în momentul de față, țara a confirmat un singur caz de îmbolnăvire cu această variantă, precum şi alte şapte cazuri suspecte.

Mai multe țări din lume au decis să oprească zborurile care vin din Africa de Sud pentru a putea ține situația sub control. Spre exemplu,  Regatul Unit a impus restricții în șase țări, inclusiv Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini. Totodată, Singapore a plasat șapte țări pe lista roșie. Japonia la rândul ei a implementat restricții din șase țări, potrivit unei surse locale.

Țările care au impus măsuri drastice

De asemenea, Germania la rândul ei interzice călătoriile din Africa de Sud, permițând doar cetățenilor germani să intre în țară
Italia a interzis intrarea tuturor celor care au vizitat țări din sudul Africii în ultimele două săptămâni. Același lucru l-a făcut și Franța, Cehia și ulterior chiar și SUA.

Un oficial cu rang înalt al administrației americane a declarat că restricțiile se vor aplica pentru Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi, ca măsură de precauție, având în vedere teama de noua tulpină.

„Restricțiile sunt instituite ca măsură de precauție, având în vedere că o nouă variantă de coronavirus circulă în Africa de Sud”, a declarat oficialul citat de BBC.

Amintim faptul că prima oară, varianta a fost semnalată către OMS de către Africa de Sud, la data de 24 noiembrie 2021. Un grup de experți declara atunci că situația este una îngrijorătoare.

„Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a anunțat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Totodată, specialiștii au mai anunțat ulterior că spre deosebire de toate tulpinile de până acum, noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă.