Fauci vine cu mesajul așteptat înainte de Crăciun: ”Puteți să renunțați!”

”Dacă dumneavoastră și membrii familiei dumneavoastră sunteți complet vaccinați împotriva Covid-19, de sărbători puteți să renunțați la purtarea măștii”, a declarat doctorul Anthony Fauci pentru CNN, potrivit Axios.

„Asta o să fac și eu alături de familia mea”, a declarat Fauci, șeful Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase.

El a avertizat însă că, dacă americanii care s-au vaccinat doresc să călătorească și nu știu dacă cei lângă care vor se vor afla sunt vaccinați, atunci nu ar trebui să renunțe la mască.

”Testați-vă, dacă trebuie să vă testați, atunci când vă adunați împreună. Dar asta nu înlocuiește vaccinarea”, a spus Fauci, care a recomandat din nou adulților care au primit deja primele două doze de vaccin să facă și doza booster.

”Vaccinați-vă și vă puteți bucura de sărbători foarte ușor. Și dacă nu v-ați vaccinat, vă rog să fiți atenți”, a mai transmis Fauci americanilor.

Comentariile lui Fauci vin în timp ce SUA se confruntă cu cel de-al doilea sezon de iarnă cu pandemie, dar primul în care americanii au la dispoziție vaccinuri sigure, inclusiv pentru copiii cu vârsta de peste 5 ani.

Doar 59% din populația totală a SUA este complet vaccinată

Cu toate acestea, notează CNN, o parte semnificativă a populației eligibile rămâne nevaccinată. Potrivit datelor publicate recent de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), 59% din populația totală a SUA este complet vaccinată. Aproximativ 26,6% din populația eligibilă( 83 de milioane de oameni) nu s-a vaccinat.

Majoritatea deceselor cauzate de Covid-19 de până acum s-a înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate, a afirmat dr. Francis Collins, șeful National Institutes of Health.

Decese care ar fi putut fi prevenite

„Peste o mie de oameni mor în fiecare zi, marea majoritate dintre ei fiind nevaccinați. Acestea sunt decese care ar fi putut fi prevenite” a spus Collins.

Autoritățile sanitare din Statele Unite au aprobat deja administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-coronavirus pentru toți adulții vaccinați cu schemă completă care doresc să o facă, după cel puțin șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a transmis că autorizația pentru utilizarea de urgență a dozei booster „contribuie la furnizarea unei protecții continue împotriva Covid-19, inclusiv împotriva consecințelor grave care pot apărea, precum spitalizarea sau decesul”.

Autorizația pentru doza booster a fost acordată pentru vaccinurile produse Pfizer/BioNTech și Moderna.

Deocamdată, a precizat Fauci, definiția din SUA pentru „complet vaccinat” se aplică persoanelor care au făcut cele două doze, într-un anumit interval de timp. Dar liniile directoare s-ar putea schimba.