Aceste negocieri, conduse de diplomatul american Fred Hoff, care tocmai s-a pensionat şi a făcut o dare de seamă în scris, au fost întrerupte din cauza revoltei din Siria, a precizat corespondentul diplomatic al ziarului, Shimon Schiffer.

"Potrivit acestor documente, negocierile între cele două părţi erau fondate pe un acord pentru o retragere totală din Platoul Golan şi revenirea sa sub suveranitate siriană, în schimbul unui acord de pace complet", menţionează cotidianul israelian Yediot Aharonot

"O sursă la nivel înalt din administraţia americană a indicat în urmă cu câteva zile că aceste negocieri au fost serioase şi profunde şi că se poate considera că, dacă nu era războiul civil din Siria, negocierile s-ar fi încheiat cu un acord", a adăugat el.

Sursa citată "a apreciat că Netanyahu a ales să reia convorbirile cu (preşedintele sirian Bashar) Al Assad pentru a justifica impasul în negocierile cu palestinienii şi pe baza premisei că Siria este veriga slabă a axei răului ce include Iranul, Libanul şi Hezbollah", subliniază cotidianul Yediot.

Contactat de ziar, biroul premierului a calificat această iniţiativă drept "veche şi nepertinentă", atribuind publicarea sa unor motivaţii politice, o referire la anunţarea marţi de către premierul Netanyahu de alegeri anticipate în 2013.

"Este vorba de o iniţiativă printre multe altele prezentate Israelului în ultimii ani. Israelul nu a acceptat niciodată această iniţativa americană", potrivit biroului, citat de Yediot. Solicitaţi de AFP vineri, responsabilii israelieni au refuzat orice comentariu.

În pofida ocupării şi anexării de către Israel a unei părţi din Golanul sirian, nerecunoscută de comunitatea internaţională, cele două ţări nu s-au confruntat de la încheierea războiului israeliano-arab, din octombrie 1973.
Sursa: Agerpres