"Dacă este vorba de câmpul nostru de manevră, am zis că mai este încă ceva, cu definiţie restrânsă a politicii monetară, adică doar rata dobânzii. Dacă introducem şi rezervele minime obligatorii, mai este câmp bunicel", a afirmat şeful băncii centrale, potrivit Mediafax.
BNR a decis marţi reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte, până la minimul istoric de 4%, şi a menţinut nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% la pasivele în lei şi 20% la cele în euro.
Guvernatorul BNR a arătat că aşteaptă de la bănci continuarea reducerii dobânzilor la creditele în lei, mai ales pentru companiile performante, chiar şi cu ceva întârziere.
"Deciziile trebuie să fie bine cumpănite (…) Prefer o întârziere din partea lor decât să coboare dobânzile şi apoi să revină sau să ia decizii ulterioare de creştere. Pe orice canal de transmitere a politicii monetare, accept o anumită întârziere", a adăugat Isărescu.
El a arătat că mesajul BNR nu e neapărat legat de a crea o tendinţă impusă, fiind mai degrabă în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite, pentru că indicatorii lor depind de soldul creditării.
"Deci este în interesul lor, asta ca să dispară orice comentarii că le dăm indicaţii. Cunoaştem foarte bine datele sistemului bancar româneasc şi de aceea am spus că este în interesul băncilor să coboare cât mai repede şi până la nivelul la care cerera de credite se va revigora. Eu, personal, cred foarte mult că cererea scăzută a fost determinată şi de costul ridicat", a continuat şeful băncii centrale.