"Sunt 26 de ani de când s-a înfiinţat piaţa valutară în România. Am serbat-o anul trecut la Banca Naţională şi constatat cu uimire şi cu tăcerea, să mă scuze bancherii, vinovată a băncilor că încă lumea crede că este cineva la Banca Naţională care stabileşte cursul. Pe mine ar putea să mă flateze când un fost ministru al Reformei zice cam aşa, el se dădea acum vreo 20 de ani pentru piaţă valutară: cursul este în mâna domnului Isărescu. Nu serios? Deci al naibi sunt! Sunt între 2.000 şi 10.000 de tranzacţii zilnice. Niciuna nu se face prin Banca Naţională. Între bănci şi clienţi. Vreo 200-300 de tranzacţii zilnice între bănci, pe piaţa interbancară. Bănuiesc că sunt peste 10.000 la casele de schimb valutar. Niciuna nu se face prin Banca Naţională şi atunci cum lăsaţi să bântuie bazaconia asta: cursul Băncii Naţionale şi cotaţia Băncii Naţionale? Banca Naţională nu cotează nimic. Ia la ora unu cursurile din piaţă, le face o medie şi le transmite societăţii româneşti", a spus Isărescu, la o conferinţă de specialitate. 

Acesta a precizat că de la sintagma "cursul pieţei valutare calculat de banca naţională" s-a ajuns la "cursul stabilit de BNR". 

"Să îmi spună mie cineva cum pot eu, ca să zic aşa, să manipulez între 3.000 şi 10.000 de operaţiuni care nu se fac prin Banca Naţională. Ce să le fac? Mă uit urât la ei sau sunt magician?", a spus Isărescu. 

AGERPRES