"Vă readuc în atenţie faptul că în conformitate cu legea, independenţa Băncii Naţionale, aşa cum este peste tot în lume, nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul. De fapt, şi prin fraza anterioară sau ideea anterioară, că noi luptăm pentru un mix echilibrat de politici, toate acestea înseamnă colaborare cu Guvernul", a spus guvernatorul băncii centrale.

"Am mai discutat aceste lucruri şi vă rog să reţineţi că în ceea ce priveşte, de exemplu, colaborarea cu Ministerul de Finanţe, deci legătura dintre politica monetară şi politica fiscală, pentru că aici au fost cele mai multe discuţii, întâlnirile dintre specialiştii noştri şi cei de la Ministerul de Finanţe sunt nu o dată pe săptămână, câteodată sunt chiar de mai multe ori pe zi. Colaborarea este aproape permanentă. Nici nu se poate altfel. Ideea de mix de politici macroeconomice, mix care să fie echilibrat înseamnă o conlucrare să îi spunem cvasipermanentă, ca să nu îi spunem permanentă. Cea care priveşte Ministerul de Finanţe este permanentă. Aceasta nu ştirbeşte cu nimic independenţa Băncii Centrale. Ne spunem punctele de vedere. Ne exprimăm opiniile. Înseamnă o întărire a independenţei Băncii Centrale atâta vreme cât punctele noastre de vedere sunt luate în considerare, dacă sunt luate în considerare", a explicat Isărescu. 

Acesta a afirmat că este eronată ideea potrivit căreia independenţa băncii ar slăbi dacă reprezentanţi ai BNR se aşează la masa discuţiilor. 

"Încă o clarificare, pentru că suntem la capitolul clarificări, ideile care sunt atribuite ca pornind de la banca centrală se găsesc în orice manual de politici economice. Deci nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la Banca Naţională…Important este cine le receptează, cum le receptează şi cum le pune în practică. Acestea sunt lucrurile cele mai importante. Nu faptul că cineva emite o idee. Nici nu putem să cenzurăm ideile", a afirmat Mugur Isărescu. 

De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că instituţia a colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat ţara. În ceea ce priveşte programul de guvernare, oficialul BNR a spus că acesta va fi analizat pe măsură ce se va concretiza. 

"Programul de guvernare îl vom analiza cu atenţie când el se va concretiza. Deocamdată este sub forma unor propuneri. Am înţeles din ieşirile publice ale premierului cât şi ale membrilor Guvernului că unele lucruri se vor discuta, se vor analiza şi vor ieşi la rândul lor, cei de la Ministerul ed Finanţe şi din Guvern în public pentru a spune cam care va fi propunerea finală. Deci suntem în capitolul monitorizare şi asigurarea unui mix echilibrat de politici", a mai spus Mugur Isărescu. 

 AGERPRES