„Dacă ar fi să dau o definiţie acum în faţa dumneavoastră dacă inflaţia este fiscală, monetară, structurală, la noi atenţie mare şi nu vom ceda niciodată în iluzia că o controlăm în totalitate, este o boală extrem de perfidă care poate să apară sub „n” forme. Iar în prezent, presiunile inflaţioniste, ca şi deficitele noastre, sunt în mare măsură structurale şi la nivel micro,” a declarat guvernatorul BNR la conferința „Inflația în ultimii 10 ani”.

Mugur Isărescu are și vești bune pentru următoarea perioadă, susținând că scăderea preţului petrolului se va vedea cât de curând și în rata inflaţiei.

„Pe noi ne va ajuta, probabil luna aceasta. Şi o spun aşa, preventiv, pentru că lumea, câţiva, iar o să zică ‘Iar a umblat Banca Naţională ca să atingă ţinta’. Nu. Scade preţul la ţiţei se vede imediat în preţul la benzină. Eu vorbesc cu diverse persoane. ‘A scăzut foarte puţin! Numai 10 bani’. Păi 10 bani la benzină, cu ponderea benzinei sau motorinei, combustibilului, în indicele preţurilor este suficient ca să ne ajute la inflaţie. Se va vedea peste câteva zile, probabil”, a explicat guvernatorul BNR, concluzionând că în următoarele zile este posibil să fie anunțată o inflație de 3.5%.